fbpx

Det startede som en drøm, men nu sker det. At få en dansk afdeling af den amerikanske Big Dog’s Backyard Ultra til Danmark, at få en dansker til start ved løbet i USA. Ja, måske i sine hedeste drømme at få Gary ”Lazarus Lake” Cantrell – verdens mest farverige løbsarrangør – til Danmark. Det, som for mange lød som en utopi, bliver nu virkelighed, og vi vover gerne skindet og spår, at dette bliver et af årets helt store danske løbsbegivenheder.

Men hvordan er det lykkedes at gøre denne drøm til virkelighed? Altså at lave The Great Dane Backyard Ultra – løbet hvor vinderen får en golden ticket til USA? Vi tog en snak med Bo Georgi Kristensen. Om Lazarus Lake, om Big Dog’s Backyard Ultra og om tankerne for det danske løb, The Great Dane Backyard Ultra.

“Idéen til løbskonceptet er udtænkt af Gary ”Lazarus Lake” Cantrell. Blandt trailløbere er Lazarus Lake nok mest kendt for løbet Barkley Marathon, der første gang blev løbet i 1986. Siden har kun 15 forskellige personer gennemført løbet.

Big Dog’s Backyard Ultra i USA (Last man standing) er en form for ultraløb, hvor der hver time starter et nyt løb. Distancen fremkommer ved at dividere 100 miles/160,9 km med 24 timer. Det giver 6,704 km pr. runde.

Det er altså den distance, som den enkelte løber skal gennemføre på mindre end en time. Hvordan løberen disponerer den resterende tid af de 60 minutter, bestemmer vedkommende selv. Distancen kan langt de fleste løbere jo snildt klare på under en time. Men når man også skal indtage energi/spise, på toilettet og måske sove lidt, pleje sine fødder, skifte tøj/sko, så bliver det lige så stille sværere og sværere omgang efter omgang. Så bliver det et ‘mind game’, hvor det mere er vilje og mindset frem for fysisk formåen, der reelt afgør, hvordan man klarer sig. Hvor går grænsen for den enkelte? Den man måske ellers regnede for den bedste løber, er ikke nødvendigvis vinderen i det game. Så bliver det for alvor spændende!

Konceptet har faktisk vist sig at være meget socialt, fordi løbere, der ellers er på forskellige niveauer, nu konkurrerer på en helt anden måde. Mange har også en hjælper/supporter med, så stemningen er god. Som i mange andre trail-sammenhænge er oplevelsen også, at nok er man konkurrenter, men man er også i samme båd. Man føler med og støtter den løber, der kæmper hårdt for at nå i mål før næste runde. Det hele går jo også så langsomt, at der er god mulighed for at snakke undervejs og i målområdet.

Vi afholder den danske udgave af Backyard Ultra på Sletten i Jylland. Start- og målområdet bliver placeret ved servicebygningen ‘Hemmeligheden’, hvor der er et stort græsareal, hvor der kan camperes. Det giver gode rammer for både løbere, hjælpere og eventuelle tilskuere. Fra et par lokale ølbryggere har vi fået tilsagn om, at de vil stille op med en ‘moonshine bar’. Det skal nok blive hyggeligt.

Vores rute er – i lighed med den amerikanske – ikke teknisk svær. Vi holder os omkring 150 højdemeter pr. omgang i et terræn, hvor vi ellers let kunne have fundet det dobbelte. Det er også i tråd med den amerikanske udgave, der har lige under 500 feet pr. omgang.

Hvordan har vi så fået en ”Golden ticket” (fristart) til det originale amerikanske løb? Jo, vi har egentlig bare spurgt Lazarus, om ikke han gav en ”Golden ticket” til en dansk udgave af løbet. ”Yes, no problem”. Det var faktisk stort set så enkelt. Ingen spørgsmål – men han regner da med, at vi vil følge de regler, som han har udtænkt. Og det har vi da klart tænkt at gøre.

Det med at arrangere trailløb, har vi alle 3 erfaring med. Rasmus og jeg startede Julsø Ultra op sammen med Henrik Leth Jørgensen. Nu er Jon medarrangør under Silkeborg OK.

Jon har haft en løbsserie, der startede med ”En forårsdag i Kompedal”, hvor der senere også kom en efterårsudgave.

Jon og jeg har lavet nogle løb sammen der hed ”Montane Terra Nostra”. P.t. har vi også en lille serie lokale pandelampeløb, som vi kalder ”Moondance trail series”. Endelig afholder vi også nu på lørdag ”SILVA Night Owl Trail (SNOT) for 4. gang. Det er også et pandelampeløb.

Grundtanken i alle vores løb, hvor forskellige de end måtte være, er, at det skal være et løb, som vi gerne selv ville deltage i. Derfor har også det sociale element altid været vigtigt.

Og Larus Lake – ja, han kommer altså som sagt selv i egen høje person.

I bestræbelserne på at skabe de bedst mulige rammer omkring løbet har vi tænkt lidt over, hvordan vi skal starte løbet fredag d. 22. marts klokken 22.00, og vi er kommet frem til, at det ville være lidt fedt, hvis Gary “Lazarus Lake” Cantrell ville kigge forbi og sende løberne af sted. Så efter lidt skriveri frem og tilbage mellem Danmark og Tennessee, er vi blevet enige om, at Lazarus Lake og fru Sandra Cantrell kommer til Great Dane Backyard Ultra 2019 – Golden Ticket og er med til at skabe den ægte Backyard Ultra stemning på den danske måde. Vinderen får således sin Golden Ticket til Big Backyard Ultra af selve løbets “fader”. Vi glæder os til at byde Gary og Sandra velkommen til Danmark.

Læs mere her:  www.facebook.com/thegreatdanebackyardultra