Mange elsker Fivefingers og ser efterhånden netop denne type sko som synonym med barfodssko, mens andre løbere har lidt sværere med at vænne sig til deres lidt særpræget udseende. Læs, hvad vores tester synes om modellen Bikila Evo.

Jeg stiftede for første gang bekendtskab med Fivefingers tilbage i 2010 og har sidenhen løbet en del km i Fivefingers. Jeg har prøvet en del forskellige minimalistsko og synes stadig, at Fivefingers er den type sko, der ligger sig tættest op af følelsen at løbe helt uden sko. Vibram Fivefingers har forsøgt sig med flere forskellige modeller – deriblandt modeller til både asfalt og trail. Det nyeste bud fra Vibram Fivefingers er en sko til mellem- og langdistance løbere. Skoene har fået navnet Bikila Evo.

Skoene er i modsætning til andre og tidligere modeller udstyret med en lidt tykkere sål på 8,5mm, hvilket betyder, at skoen tilbyder lidt mere støtte. Ud over at tilbyde yderligere støtte til erfarne Fivefingers løbere, så er Bikila Evo også en velegnet nybegyndere sko for løbere, der ønsker at starte med barfods- og minimalistløb, men stadig ønsker en anelse mere støtte end tidligere modeller.

Pasformen
Skoene virker lidt kompakt i forfoden, hvilket skal påpeges naturligvis kun er sammenlignet med mine tidligere Fivefingers-modeller. Sammenlignet med andre minimalistsko er den naturligvis med sine 120 gram i den helt ekstrem lette ende. Sålen og specielt forstærkningerne omkring tæerne virker relativt kraftig for en Fivefingers, hvilket betyder, at man ikke er så sårbar for at slå tæerne mod sten og rødder. Jeg har nu aldrig oplevet det som et problem, at tæerne har været udsat i mine andre Fivefingers. Jeg synes snarere, at det er noget af charmen ved at løbe i en sko af denne type.

Underlaget og de forhindringer, der måtte opstå, kan mærkes med det samme i en sko, der er så relativt tynd og minimalt beskyttende. Af en eller anden årsag har jeg større besvær med at komme i den nye Fivefingers, end jeg plejer at opleve. Jeg ved ikke, om det er, fordi skoene er ekstra forstærket omkring tæerne, eller om det blot er, fordi skoene ikke er gået til endnu.

Svære at få på
Fivefingers er generelt lidt sværere at få på foden end andre sko, da tæerne skal fordeles ud i de respektive rum – og det er heller ingen undtagelse med Bikila Evo. Når det så er sagt, sidder skoene som støbt på hælen, når de først er kommet på. I modsætning til andre løbesko, er det af afgørende betydning, at man anskaffer sig den helt rigtige størrelse Fivefingers. Foden skal udfylde hele skoen, hvilket betyder, at både hæl og tæer sidder til uden dog at være for sammenpresset. Det virker måske som en selvfølge for mange løbere, men det er min opfattelse, at der er flere løbere, der løber med en 1⁄2 størrelse for store sko, hvilket giver plads til sål eller måske en ekstra sok.

Skoenes øverste materiale er polyester mesh, som er et relativt stærkt materiale, men samtidig fleksibelt og glat, som betyder, at man ikke skal bekymre sig om at rive hul på skoene ved løb i tæt krat og skov. Med det hårde og glatte materiale på skoene betyder det også, at skoene er nemme at rense og holde rene. Mine gamle Fivefingers er udstyret med et velcrobånd, der lukkes tværs hen over vristen. Den ny Bikila EVO model benytter ikke dette system, men er i stedet udstyret med snørresystem med quick lace. Jeg har været meget begejstret for velcrobåndet på de gamle Fivefingers og ville egentlig have foretrukket dette lukningssystem i stedet for.

Sådan er de testet
Jeg har testet skoene på korte og mellemlang ture på op til 18km. Skoene sidder, som nævnt tidligere, rigtig godt på fødderne, og skoene føles super lette at løbe i. Tæerne virker dog lidt mere indelukkede, end hvad jeg tidligere har oplevet, og jeg frygtede i første omgang, at tæerne kunne blive lidt for varme og ville begynde at svede, når skoene skal i brug til sommer. Det, tror jeg dog ikke, bliver et problem, da jeg sidst under testperioden løb en lang tur på vådt asfalt. Selv uden at ramme vandpytter blev mine tæer mere eller mindre gennemblødte i løbet af de første 15 minutter.

Jeg trøster mig derfor med, at skoene er forholdsvis velventileret og åbne omkring tæerne. Den lidt kraftigere forstærkning under tæerne og på forfoden har jeg ikke savnet hos de tidligere modeller, og jeg er ikke sikker på, at det er noget, jeg vil gå efter hos fremtidige Fivefingers-modeller. Nu skal det også nævnes, at det har været på relativt flade og ukomplicerede ruter, jeg indtil videre har testet skoene. Hvis man ønsker at benytte skoene i skoven og på grusstier, hvor der er sten og rødder, vil forstærkningerne muligvis komme mere til sin ret. Hvad angår den lidt tykkere bund, og den dermed lidt bedre støddæmpning i skoene, har jeg ikke været i stand til at mærke en betydelig forskel på denne sammenlignet med tyndere Fivefingers.

Konklusion
Vibram Fivefingers Bikila EVO er en super lækker og let minimalistsko, der har alt det, man kan forlange af en sko, der har til opgave at beskytte foden, men samtidig ikke fjerner følelsen af at løbe i bare fødder. Skoene skulle efter sigende være velegnet til at løbe langt i, da den sammenlignet med tidligere Vibram Fivefingers er forstærket på sål og omkring tæerne. Jeg har dog, efter at have afprøvet skoene, ikke været i stand til at mærke betydelig forskel fra netop denne Fivefinger-model sammenlignet med andre tidligere og tyndere Fiverfinger-modeller.

Bedømmelse: ★★★★½☆

Vibram Fivefingers Bikila EVO
Vejl. pris: 1.199,-
www.fivefingers.dk

Artiklen er fra LøbeMagasinet #60. Køb magasinet her eller bestil abonnement her.