De farverige løbesko fra Newton vinder kraftigt indpas hos mange løbere. Camilla Spagner tester, om der er noget om snakken.

NewtontestJeg har tidligere løbet i Newtons MV2 sko, som er en udpræget konkurrencesko. Denne gang gælder det så Newtons Energy NR. Newton bygger sko med udgangspunkt i kroppens mest hensigtsmæssige naturlige bevægelsesmønster. Det har ikke noget med barfodsløb eller meget minimalistisk løb at gøre, men derimod sigter de mod at lave sko til det moderne menneske, der løber på hårdt og fast underlag, men uden det går ud over vores naturlige bevægelsesmønster. Ikke alle løber hensigtsmæssigt, og dette vil Newton med deres sko hjælpe med at ændre på. Med Newtons Energy NR sko mener jeg, at det nu er blevet lettere for løbere at komme i gang, hvis de ønsker at stifte bekendtskab med “naturligt løb”. Energy NR minder mere om en “almindelig” løbesko, og man fornemmer således ikke i samme grad, som i tidligere testede modeller, de “plader”, der er konstrueret foran under skoen.

Udformning
Fokuspunkterne bag “naturligt løb” og Newtons skokonstruktion er kroppens holdning (rank), afvikling af skridt og kroppens tyngdepunkt (let fremad). De fleste lander på hælen, når de løber, hvilket bremser vores fremdrift. Dette kan undgås ved, at man løfter hælen i stedet for at sparke fra i afsættet, tilter en rank krop let forover og tager korte, hurtige skridt. Energy skoen har et drop på 6mm. Typisk vil en almindelig sko have et drop på omkring 12mm. I Energy skoen vil foden føles i en mere neutral position, der gør det lettere at afvikle løbeskridtet længere fremme på foden, uden at lande direkte på hælen.

Pasform
Med foden i Energy skoen føler man sig godt tilpas. Skoen er bred og vil derfor rumme mange forskellige fodformer og fodbreder. Den kan forekomme flad i forhold til almindelige løbesko, og har man tendens til nedsunket forfod (som mange løbere har), kan skoen være en endnu større tilvænningssag. Jeg løb i skoen både med og uden mine normale minifodindlæg, og med virkede klart bedst for mig. Men det er en individuel sag.

Hvordan er den at løbe i?
Løbefornemmelsen i skoen er fin. Den er ikke hård, selvom man løber på asfalt, men tværtimod dejlig eftergivende og responderende uden at blive blød. Overdelen er let fleksibel og åndbar.

Konklusion
Newton skoene er for løbere, der vil arbejde aktivt med at forbedre løbeteknikken. Selvom mange er af den opfattelse, at man nu engang har den løbe“stil”, som man er født med, mener jeg personligt, at der alligevel er noget fornuft i at arbejde med at effektivisere løbeteknikken. Målet kan være et lettere, hurtigere og mere effektfuldt løb. Men en effektiv løbeteknik kommer ikke af bare at skifte skoene ud med nogle fladere, lettere eller anderledes sko. Det kræver tilvænning og træning. Det kan derfor anbefales at rådgive sig hos løbere med erfaring eller forhandlere af løbesko, der kender til denne sko type, så man får den vejledning, som kræves for at undgå skader og få succes med det neutrale løb.

Bedømmelse: ★★★★½☆

Vejl. pris: 1.100,-
Info: 26 71 07 24
www.newtonrunning.com

Artiklen er fra LøbeMagasinet #51. Køb LøbeMagasinet her og bestil abonnement på LøbeMagasinet her.