Overvejer du at købe et smartwatch som løbeur? Og er du vild med at bruge apps til dit løb? Så er Apple Watch ikke til at komme udenom. Men hvordan fungerer det i praksis til løb? Vi har testet Apple Watch Series 2 i Nike+ versionen for at se, hvordan det fungerer som hverdagsur til løbere.

Indrømmet. Jeg har altid været ret glad for Apples produkter, siden jeg fik min første iMac tilbage i slutningen af 90’erne. Det stilrene design, den nemme brugerflade og hele tanken om at skabe produkter, som gør livet lettere i praksis har altid appelleret til mig. Derfor var det også med stor spænding, at vi fik muligheden for at teste Apples version 2 udgave af uret i den nye Nike+ version.

Med i bevidstheden havde jeg naturligvis en opmærksomhed på, at alt der skinner ikke nødvendigvis er guld. Det oplevede man om noget ved lanceringen af førsteudgaven af Apple Watch, som fik en del hårde ord med på vejen af os løbere, hvor den blandt andet blev skudt ned for at være for langsom og hverken have GPS eller være vandtæt.

Førstehåndsindtrykket af Apple Watch Series 2 er – vanen tro for Apple – en lækker indpakning og en nem brugermanual til at komme i gang. Selve uret har en flot finish og virker meget holdbart. For at komme i gang skal man lige parre uret med sin iPhone, som det naturligvis kræves at have for at have et Apple Watch, så det er første parameter for, om du skal ud at investere i det. Installationen fungerer nemt, og man kan hurtigt komme ud og bruge uret, selvom jeg lige skulle bruge lidt tid til at sætte mig ind i urets brugerflade, som jeg dog ikke synes er ligeså intuitiv som mange af deres andre produkter.

I praksis styrer man uret via to knapper på siden, hvor den ene er en drejeknap kaldet “Digital Crown”, og den anden er en normal trykknap.

FUNKTIONER
Men nu til det mest centrale, for hvad er det så, du – som løber – kan få med uret, udover de andre ting som at tjekke mails, sms’er og ringe op? De kolde facts er:

  • Indbygget GPS og GLONASS (alternativt satellit-system, red).
  • Bluetooth og wi-fi.
  •  Indbygget pulsmåler, accelerometer og gyroskop.
  •  Vandtæt ned til 50 meter.
  •  Sensor til omgivende lys.
  •  OLED-Retina-skærm med dobbelt så høj lysstyrke og Force Touch (1000 nits). Så sagt på normal dansk er det et touch-screen ur i farver med en meget høj opløsning, der ikke findes bedre i nogle andre GPS-ure, jeg før har testet – og en lysstyrke, som er dobbelt så høj som første version af uret.

GPS, PULSMÅLER OG VANDTÆTHED apple-watch-2-hero_02
Såvel GPS og vandtæthed er nye features i forhold til den første version af Apple Watch og er med til for alvor at gøre uret relevant for os løbere. GPS’en gør, at man faktisk ikke behøver at have mobilen med, når man er ude at løbe for at tracke løbet. Det er dog kun med træningsappen, at du ikke behøver have telefonen med på løbeturen.

Den indbyggede pulsmåler er ligeledes værd at nævne, da jeg har testet adskillige pulsure, hvor det ofte har irriteret mig, at sensorerne til at måle pulsen har irriteret håndleddet en smule. På Apple Watch har de formået at lave en helt flad overflade, så det faktisk ikke mærkes, at man har optisk pulsmåling på håndleddet. Det skal dog nævnes, at det er mest behageligt at have uret på løst, men så måler det ikke pulsen korrekt. Selv når det sidder stramt, måler det ikke særlig præcist, men det vil være en fin nok indikator for de fleste løbere, som har lyst til at bruge pulsmåling i sin træning.

Uret er som sagt også vandafvisende ned til 50 meter*, så man kan hoppe direkte i vandet eller bruseren efter løbeturen uden at bekymre sig om uret. Hvis du vil bruge det til svømning, kan det også både tracke baner indendørs og bruge GPS-funktionen i åben hav. Når man vælger svømning som aktivitet, bliver touchskærmens funktion automatisk deaktiveret, hvilket er praktisk, eftersom skærmen ellers ville reagere på vandet. Hvis man vil låse skærmen op under svømmetræninger, skal man blot dreje på det de kalder “Digital Crown”. GPS’en bruges ikke under svømning i bassin, kun ved fri svømning, og vand kan forhindre, at pulsen måles, men kalorier, baner og distance registreres stadig via det indbyggede accelerometer.

Apple Watch har også den funktion, at den ‘lærer’ din løbestil at kende og ud fra dine udendørs løbeture måler dit løb, så den giver en bedre måling, hvis du efterfølgende løber på løbebånd. Ret smart.

“ARE WE RUNNING TODAY?”
Som standard kommer uret med to forskellige apps til træning. Apples egen træningsapp, som er meget simpel og som standard måler varighed, gennemsnitsfart, puls og distance. Man kan også tilføje aktuel fart, aktive kalorier og kalorier i alt, men der er max plads til 5 målinger i displayet. Den kan også indstilles til at holde automatisk pause under løb.

Nike+ versionen af uret kommer også med deres NRC-app installeret som standard, som er et fint alternativ til Apples egen træningsapp bygget ud fra Nike Running Club-universet. Det er stadig super simpelt med varighed, distance og gennemsnitsfart, så hvis du ønsker flere detaljer, skal du installere andre træningsapps på uret. Det er relativt nemt at konfigurere, hvilke apps man gerne vil have med på oversigten i sit Apple Watches indstillinger, men Apples egne apps kan man ikke slette, hvilket er lidt ærgerligt, hvis man f.eks. ikke har brug for at have oversigten over børsværdier som løber.

Uret er desværre langtfra kompatibelt med alle de forskellige tracking-apps, der er på markedet, men det er helt sikkert en start, og man kan blandt andet allerede bruge Endomondo, Strava og Runtastic sammen med uret.

Derudover har Apple også integreret en aktivitetsoversigt, som arbejder ud fra tre cirkler: stå (timer om dagen du står op), bevægelse (skridt) og motion (aktiv i minutter), som viser dig, hvor aktiv du er i løbet af dagen. Selvom det ikke direkte er løberelateret, er det en fin måde at få overblik over, hvor aktiv man rent faktisk er i løbet af dagen.

En anden feature, som er lidt fremtidsagtig, er, at man kan sige til Siri, at den skal starte træningen. Ved eksempelvis at sige “Hej Siri, start en løbetur på 30 minutter indendørs”, så starter træningen automatisk. Siri er, som de fleste nok har oplevet, ikke altid lige god til at høre, hvad man siger på dansk, men hvis man bruger de faste fraser, som Apple anbefaler, fungerer det faktisk ret fint.

De fleste indstillinger på uret foretages i app’en på sin iPhone, hvor man også downloader nye apps til uret.

Nike-Plus-Apple-Watch-2016-Data_native_1600BATTERI
Uret har (vanen tro for nye Apple produkter) fået en ny type oplader, som er en magnetskive, hvor man blot lægger uret ovenpå. Nogle vil mene, det er godt at være fri for stik til uret (som også vil være et problem for det vandtætte aspekt), men i praksis er det svært ikke at blive irriteret over endnu en unik oplader i husstanden, som på mærkværdigste vis altid forsvinder ned i den skuffe, man åbner til sidst. Batteritiden er også et issue på uret, da det – ifølge Apple selv – kun kan holde 18 timer. I praksis er det dog lidt længere, medmindre man løber lange ture på over 5 timer, hvor uret desværre hurtigt taber batteri, så det er bestemt ikke et ur til ultraløbere. Forvent at det ved normal brug skal oplades minimum hver anden dag eller gør det til vane at oplade hver aften.

OG DET EKSTRA
Derudover kan uret også gemme op til 4 GB musik på uret, så man kan høre musik via et bluetooth headset, mens man løber. Desværre er dette kun begrænset Apples egen tjeneste, og eftersom jeg har alle mine løbeplaylister på Spotify, er det ikke en feature, jeg benyttede. Desværre et typisk træk fra Apple.

Det er i øvrigt et stort plus, at man kan svare opkald direkte fra håndleddet (hvis mobilen er i nærheden). Ligeledes kan man bruge uret som en fjernstyring til dit kamera på iPhone, så du kan holde kameraet oppe og tage billeder udover menneskemængden, når du står ved startstregen til et motionsløb.

Som sådan byder Nike+ versionen af uret ikke på noget særligt udover remmen, samt at Nikes app allerede er pre-installeret, så vælg hellere en version, som passer bedst til din stil. Jeg har testet 38 mm versionen i sølvfarvet aluminium med Nike sportsrem i matsølv, som er fremstillet af samme slidstærke letvægts-fluorelastomer, som de andre Apple Watch sportsremme. Den formpressede rem har rækker af huller, som udover at være let, eftersigende også forbedrer ventileringen. Remmen fås i enten S/M eller M/L – og urkassen fås også i 42 mm.

KONKLUSION
Ingen tvivl om at jeg generelt har været positivt overrasket over det nye Apple Watch Series 2, som giver så mange funktioner, at det er svært at tage et traditionelt hverdagsur på armen igen. Hvor jeg tidligere ikke kunne leve uden to ure – et til hverdag og et til løb – oplever jeg for første gang, at man kan have et ur til det hele i en pakke, som virker.

Som ved alle ure skal man investere tid og energi for at lære et ur at kende. Ved Apple Watch Series 2 er dette en relativ let proces, hvis du er iPhone bruger i forvejen, imens folk som ikke er er vant til at bruge Apple produkter nok vil skulle bruge lidt mere tid til at forstå konceptet. Mange vil måske også opleve, at man skal vende sig til urets små ikoner m.m, og uret er som sådan ikke til ældre med svækket syn.

I brug fornemmer man tydeligt, at uret er designet for masserne og til at kunne fungere i alle hverdagens gøremål. Dagligdagslivet som løberlivet. Og har du først lige fået funktionerne ind under huden, er de lette at bruge, og på løbeturen vises de helt basale løbeinfo, som mange løbere vil være fint tilfredse med. Det sagt har du ikke den data nørdede oplevelse, som mange af de klassiske løbeure tilbyder, men hvis du vil have et løbeur til både hverdag og løb, vil dette sikkert også være ligegyldigt for mange. Ikke desto mindre fremstår der stadigt et lille stykke vej op til tidens specialiserede løbeure på selve løbeturen.

Værd at nævne er, at uret har den klart bedste skærm, jeg har oplevet til dato, og hele oplevelsen af at bruge uret er ret unik. Skærmen og urets apps er kernen i brugeroplevelsen, helt som man ser det på smartphone markedet. Plusser er det også for designet af den optiske pulsmåler, som sidder godt samt alle de ekstra features, som uret tilbyder.

På den negative side må nævnes, at det er tåbeligt, at Apple ikke har gjort plads til et SIMkort i den nye version, så man ville kunne tage opkald på farten, uden at skulle have sin telefon med. Derudover ville en længere batteritid være at foretrække samt det også havde været et ekstra plus, hvis de fra starten havde samarbejdet med flere af de store spillere på app-markedet, så man for alvor kunne få lov til at datanørde med uret på – og efter – løbeturen.

Alt i alt efterlader det et yderst positivt møde med et produkt, som tydeligt viser vejen en fremtid, hvor selv specialiserede ure til løb og hverdag vil smelte sammen. Der er vi ikke helt endnu, men vejen derhen er blevet kortere.

Bedømmelse: ★★★★★☆

Tester: Sofie Hvitved
Vægt: 28,2 gram (urkassen str. 38 mm)
Skærm: 272 x 340 pixels (38 mm)
Vejl. pris: 3.299,-
Web: www.apple.com

Artiklen er fra LøbeMagasinet #93. Bestil abonnement på LøbeMagasinet her.