fbpx

Suunto er på gaden med deres nye topmodel, Suunto 9. Hardware-mæssigt er Suunto 9 et helt nyt ur, omend softwaren stammer fra Suunto Spartan Ultra. Uret er designet som et multisportsur, det vil sige til aktive folk, der gerne dyrker flere sportsgrene. Ja, faktisk kan uret have mere end 80 forskellige trænings- og konkurrenceprofiler, som du kan indstille. Og det er en ret god indikator for uret, som uden tvivl er det mest avancerede, i forhold til de muligheder du som bruger har for at personificere uret helt til dine behov, uanset om du er ultraløber, orienteringsløber, eller løber intervaller og dyrker triathlon.

Materialemæssigt er uret fabrikeret som en robust satan, der kan tåle at blive brugt i alle omgivelser og sammenhænge. Det er produceret i glasfiber polyamid med en urkrans i rustfrit stål. Glasset er sapphire glas – et glas man skal gøre sig mere end umage for at lave ridser i.

Uret i sig selv vejer 81 gram og passer til håndledsstørrelser på mellem 130mm og 230mm. Remmene er 24mm i bredden og er af den nye ‘hurtig-udskiftnings-type’, hvor man på få sekunder uden brug af værktøj kan udskifte remmen.

Skærmmæssigt er uret udstyret med en – for Suunto – nyudviklet trykfølsom farveskærm (320×300 pixels), som faktisk står krystalklart under alle forhold, også i stærkt solskin. Uret kan betjenes både via touchskærmen og de tre knapper, som ellers primært benyttes under et træningspas, da disse er nemmere at betjene under træning, da trykskærmen ikke fungerer særlig godt, når der er vand eller sved på skærmen.

Uret er tillige spækket med funktioner som f.eks. optisk pulsmåling, vibratoralarm,

Det mest nytænkende er de nye batterifunktioner, hvor suunto sætter helt nye standarder for batterilevetid hos sportsure.

barometrisk højdemåler, intervaltræning, stopur, nedtællingsur, smartnotifikationer, aktivitetsmåler og søvnregistrering. Og så er det vandtæt ned til 100 meter, og den har både dansk sprog og en vejledning på hele 57 sider, der beskriver alle de funktioner, uret har, som f.eks. den smarte ‘Find tilbage’-funktion, hvor du under en løbetur til enhver tid kan få uret til at guide dig tilbage til udgangs punktet – eller de forskellige funktioner som FusedSpeedTM, der giver en mere nøjagtig måling af din løbehastighed ved en kombination af GPS og sensoraflæsninger, eller stormvarsel, der kan sikre, at du ikke ender i et stormvejr på din løbetur. Uret kan ligeledes koble eksterne enheder som pulsbælte, speed- og kadencesensor og wattmåler til cykling direkte til uret.

Mest nytænkende er dog de nye batterifunktioner, hvor Suunto sætter helt nye standarder for batterilevetid hos sportsure. Modsat de fleste andre sportsure på markedet arbejder Suunto 9 således med fire forskellige batterimodes – de første tre ligger forudbestemte, mens man selv kan definere den sidste.

De fire batterimodes er:

  • Performance – 25 timer med GPS aktiveret
  • Endurance – 50 timer med GPS aktiveret
  • Ultra – 120 timer med GPS aktiveret
  • Custom – her sammensætter man selv en batteriprofil

De forskellige profiler aktiverer/deaktiverer forskellige funktioner i uret, ligesom GPS-frekvensen (dvs. hvor ofte uret modtager en position) nedsættes. Herudover kan man justere ting som displayfarve, display-timeout, optisk pulsmåler, touchskærm, lysstyrke, vibration og bluetooth. Jo færre ting der er aktiveret, jo længere tid kan uret holde strøm. I Ultra mode, hvor Suunto 9 kan holde strøm i op til 120 timer, er det som sådan kun de mest nødvendige funktioner, der er slået til.

Uret er I sig selv en funktionel magtdemonstration, men om det er nok til at sælge ure I dagens marked, vil tiden vise.

Konklusion
Hvilken type løbeur skal man lave anno 2018 for at sælge mange ure? Som nævnt bekymrer dette spørgsmål alle producenterne af løbeure, i en tid hvor løbemarkedet radikalt er under stor forandring. Vi lever nemlig i en tid, hvor nye aktører tager store andele af løbemarkedet, især hos den voksende andel af motionsløbere, som tydeligvis ikke har nogen forudindtaget kærlighed for de gamle urproducenter, men vælger de ure, som passer bedst til deres løbevaner.

Suunto 9 er spændende, fordi det om noget er et ur, der appellerer til deres traditionelle målgruppe. Uret er en opgradering af de klassiske dyder, Suunto er kendt for, nemlig ure af høj teknisk kvalitet til seriøse og meget seriøse (ultra) løbere. Her er ingen leflerier for tidens nye, bløde løbesegmenter, der efterspørger musik og anden underholdning på løbeturen. I stedet fokuserer Suunto 9 på de løbere, der bruger deres udstyr til fulde. Til løberne og trifolket, som før har haft udfordringer med, at deres ur er løbet tør for strøm på de lange dage i sporet.

Når Suunto selv lancerer et ur, der for første gang tager livtag med batteritiden, er det beviset på, at det stadig er dem, der teknisk fornyer genren og rykker grænserne for ure i kategorien. For Suunto handler det om at lave et statement om, at de stadig laver ure, der fornyer, så de kan holde fast i ultraløberne. Vores bud er, at Suunto 9 snart følges op af en række nye, mere folkelige urmodeller – også med mindre størrelser, der er mere diskrete og som f.eks. også passer bedre til de kvindelige løbere.

Der er altså verdener til forskel, når man ser på baggrunden for Suunto 9 og Garmin Fenix 5-seriens tilblivelse, selvom de to ure kommer fra samme designtradition.

Suunto 9 er overraskende nemt at bruge. Med sine kun tre knapper lader det nemt brugeren navigere i urets mange funktioner. Man skal trykke relativt hårdt på knapperne, hvilket er godt, da man således undgår at trykke på knapperne ved et tilfælde, som det f.eks. er tilfældet på et Apple Watch. Noget, som er lidt overaskende, er, at uret positionerer sig så meget på batteritiden for at lefle for ultraløberne, endda ved at du selv kan programmere uret som platform for lige netop din aktivitet. Det sidste er der ikke mange, der vil gøre brug af, og det ved Suunto selvfølgelig godt, men muligheden er der. Ikke desto mindre fremstår urets hardware imponerede, brugerfladen er nem og intuitiv, og uret i selv er en funktionel magtdemonstration. Om det er nok til at sælge ure i dagens marked, vil tiden vise, men der er ingen tvivl om, at man får et godt ur til løbenørden.

Vejet vægt: 81 gram
Vejl. pris: 4.500,-
Info: www.suunto.com
Bedømmelse: ★★★★★☆

Artiklen er fra LøbeMagasinet #106.