Det kan være svært for udvekslingsstuderende at komme ind under huden på danskerne. Det ville de lave om på i Aarhus, så derfor planlagde de et projekt, hvor danskerne og udlændingene kunne komme tættere på hinanden – og hvordan gøres det bedre end ved at løbe sammen?

Foto Anne Thorø Nielsen

Foto Anne Thorø Nielsen

Det skal være slut med at give op, selvom motivationen når et nulpunkt. Sådan tænkte de ved Studenterhus Aarhus. Derfor startede de projektet ‘Run for Friendship – Students running for an international City of Aarhus’. Gennem projektet kunne studerende i Aarhus – danske såvel som udvekslingsstuderende – gratis træne op til Aarhus City Halv marathon. De fik endda også startnummeret med oven i hatten.

Samtidig var det en god måde for de udvekslingsstuderende at komme tættere på de danske studerende, som ellers kan være svære at komme tæt på i et internationalt studiemiljø. “Når studiedagen slutter, tager danskerne hjem til sig selv. Vi prøvede her at opsætte en ramme, hvor danske studerende og udvekslingsstuderende brugte fritid sammen,” siger Anne Thorø. Hun er direktør for Studenterhus Aarhus. “Danskerne er blandt de mest løbeglade i verden, så der er også en grad af kulturforståelse involveret.”

Træningen
91 danske og udenlandske studerende deltog i projektet. Dermed fik de både mulighed for at træne op til halvmarathon, skabe venskaber og smage på andre kulturer. Hver tirsdag og torsdag mødtes de unge løbeentusiaster for at træne. Træningen var varieret for at opnå de bedste resultater – men bestemt også for, at der skulle være plads til løbere på alle niveauer. For både at udnytte potentialet bedst muligt, men samtidig sørge for at ingen blev sat af, var deltagerne delt op på fire forskellige hold. Træningen var under kyndig ledelse af StayActive, som er et firma, der træner folk op til konkurrenceløb som for eksempel halvmarathon.

Motivationen
At træne med andre kan være motiverende i sig selv, men at træningen er sjov, er noget af det vigtigste for at opretholde motivationen. Det mener Sissel Dalby Svenningsen, der studerer medievidenskab ved Aarhus Universitet, og selv deltog i projektet. “Jeg er blevet presset og udfordret på måder, jeg aldrig ville kunne gøre på en løbetur med mig selv,” skriver hun på overspring.dk og fortsætter: “Det er fedt at komme hjem og være ‘brugt’ i hele kroppen, men det bedste ved det hele er, at træningen samtidig er sjov! Variationen i træningen gør, at man ikke kommer til at kede sig. Man møder nye, spændende mennesker, og under træningen er der hele tiden andre, som er lige så pressede som en selv.” Hun mente, at det netop var med til at få hende til at presse sig selv ekstra og yde sit bedste.

De ugæstfrie danskere
Danskerne har desværre et rygte for at være ugæstfrie og svære at komme ind på, når man kommer til Danmark for at studere. Derfor var et af formålene bag træningsprojektet, at danskerne og de udvekslingsstuderende gennem løbet komme tættere på hinanden og i forsøget på at gøre Aarhus til en international by, som er dejlig at bo og studere i, hvad enten man er ‘indfødt’ eller kommer for en periode. “Projektet har i den grad været en succes, så vi håber, at det er muligt at samle midler til at gentage projektet næste år,” siger Anne Thorø.

Artiklen er fra LøbeMagasinet #51. Køb LøbeMagasinet her og bestil et abonnement på LøbeMagasinet her.