fbpx

Det er store navne som deltager ved VM Cross lørdag 30. marts ved Moesgaard Museum. Det internationale Atletikforbunds præsident, Sebastian Coe løber alle fire runder selv. Kenyas kvartet jagter guldet med et lynhurtigt dreamteam.

Der gemmer sig mange forskellige historier bag deltagerne i stafet ved VM Cross i Aarhus lørdag 30. marts, Cross Country, som på dansk også betgenes terrænløb, er en af løbesportens ældste discipliner, og VM 2019 foregår i den østyjyske natur ved Moesgaard Museum.

Sebastian Coe løber 4×2 km

Sebastian Coe, præsident for Det Internationale Atletikforbund, IAAF, har valgt selv at løbe alle fire runder i stafetten. Coe, som vandt fire olympiske medaljer inklusive OL guld i 1980 og 1984 på 1500 m, og som også løb cross, har tidligere inspiceret den utraditionelle rute, så han ved, hvad der venter:

“Cross-country har en helt speciel betydning for mig, fordi det lagde grunden til min atletikkarriere. Jeg er så glad for, at de danske arrangører har valgt at tilføje motionsløb til VM’et, både en 2km sprint, 10km og 4x2km stafet. Netop dét giver motionisterne den helt specielle VM-stemning og oplevelsen, som også eliteløberne får. Jeg ser frem til selv at løbe stafetten og genopleve gamle minder fra mine Cross Country-dage,” udtaler Sebastian Coe, præsident for Det Internationale Atletikforbund.

Lynhurtige kenyanske stafetløbere jagter guldet

Kenya stiller i stafetten med et rent dreamteam, som på forhånd indtager favoritstatus. Holdet anføres af Conseslus Kipruto, der er regerende verdens- og olympisk mester på 3000 meter forhindringsløb, mens den anden herre i teamet, Elijah Manangoi, har en guldmedalje på 1500 meter fra VM i London 2017 på sit CV – samt en sølv fra det forrige VM i 2015. Kvartetten fuldendes af de to unge kvinder Winfreda Mbithe og Jarinter Mawia, der i Aarhus meget vel kan vinde deres første VM-medaljer.

FAKTA OM VM CROSS COUNTRY 2019

VM Cross 2019 foregår ved Moesgaard Museum i Aarhus lørdag 30. marts og for første gang nogensinde har alle mulighed for at løbe med. Umiddelbart efter verdensmeskerskaberne afvikles motionsløb på samme rute, og man kan tilmelde sig distancerne fra 2-12 km samt en stafet på 4×2 km.

DATO: Lørdag 30. Marts 2019
TID: Se eventprogram HER
STED: Moesgaard Museum, Aarhus
ARRANGØR: Dansk Atletik
PARTNERE: Mikkeller, Sport Event Denmark og Aarhus Kommune
TILMELDING OG INFO: Aarhus2019.dk
OM CROSS: “Cross” er den danske betegnelse for “Cross Country”, som betegner løb gennem terræn, væk fra veje og stier, ofte i udfordrende terræn.
VM CROSS HISTORIE: VM Cross er atletikkens ældste og mest traditionsrige mesterskab og betegnes ofte som det sværeste VM at vinde indenfor atletikken, da man samler løbere på tværs af atletikkens mange distancer, og hvert land kan stille med dobbelt så mange udøvere, som ved andre VM og OL.
VM CROSS DISTANCER: VM Cross består af fem officielle konkurrencer: 10 km for hhv. mænd og kvinder, 4×2 km stafet for mix hold (2 mænd, 2 kvinder), 8 km for U20 mænd og 6 km for U20 kvinder
VM CROSS 2019 FOR ALLE: Alle almindelige løbere har mulighed for at løbe 4×2 km stafet, 2 km eller en særlig cross-trail distance på 4, 8 og 12 km.
DANMARK SOM VÆRT FOR VM: Dansk Atletik var senest arrangør af et VM i atletik, da da der i 2014 afholdtes VM Halvmaraton i København.