Karl-Åge Søltoft er én af Danmarks mest erfarne løbetrænere, der som tidligere eliteløber og træner for nogle af landets bedste løbere virkelig ved, hvad han snakker om. Han vil fremover komme med nogle af sine overvejelser, tips og råd til løb her i LøbeMagasinet.

V i har alle oplevet det. Vi vågner om morgenen, og halsen er som et udstoppet rør, og det at synke er yderst ubehageligt. Det bliver lidt bedre op ad dagen, men næste morgen er situationen den samme. Efter 3-5 dage bliver det langsomt bedre efter intens behandling med varm mælk/the med honning, sørge for at halsen holdes varm om natten, en god romtoddy osv.

Men den næste udfordring er forkølelsen. Næsen løber, det er svært at trække vejret gennem næsen, det er pokkers ubehageligt, og det spidser til i løbet af dagen. Næsespray eller næsedråber lindrer, og efter 6-7 dage begynder det at blive helt normalt igen. Så langt, så godt. Men hvordan har træningen været i denne trælse periode? Træning eller ikke træning?

I perioder, hvor vi får ondt i halsen eller bliver forkølet, er spørgsmålet altid, skal jeg træne normalt, drosle træ- ningen ned eller måske helt undlade at træne. Det sidste vil være det sværeste, men hvad gør jeg så?

Undersøgelser viser, at vi godt kan træne, når vi ikke har feber, men har vi feber, er det ikke hensigtsmæssigt at belaste og opvarme kroppen yderligere. Feber er tegn på, at kroppen er i en stresssituation, og ved træning bringes kroppen netop i en stresssituation – dette er mere end en gang stress for meget for kroppen! Ikke smart.

Når jeg nu KAN træne, men alligevel skal overveje, hvilken type træning der ikke forværrer mit fysiske velbefindende, hvad er så den bedste løsning?

Sådan reagerer kroppen
Kroppen reagerer på træning, ved at påvirke kroppens immunforsvar. En række undersøgelser har vist, at kortere intensiv træning ikke har den store påvirkning på immunforsvaret, men længerevarende træning, op mod 2 timer, har stor nedsættende virkning på immunforsvaret. Der går helt op til 24 timer før, at immunforsvaret er i balance igen.

Det kan du gøre
Hvis du er ramt af ondt i halsen eller kraftig forkølelse, skal du ikke satse på lange træningsture, men holde dig til de kortere ture og gerne i et relativt intensivt tempo. Mange kortere træningsture er bedre end få og lange træningsture, specielt i en situation hvor kroppens immunforsvar er under pres.

Der er ikke ret meget andet, du kan gøre end at passe på dig selv, undgå pludselige afkølinger og ikke stå og snakke efter træningsturen i træningstøj gennemvæddet af sved. Sørg for hurtigst muligt at få noget tørt tøj på eller ind i varme omgivelser og af med det våde tøj. Det er netop her, vi ser løbere begå den største synd af alle – Vi snakker og snakker og fortæller hinanden om den super træning, vi lige har været igennem. Efter 5-10min står vi og ryster af kulde, hvilket også kan ske på en varm sommerdag (!), og så har vi bragt os selv i en rigtig dårlig situation.

Man kan ikke spise eller på anden måde indtage noget, der kan lette en hals- og forkølelsessituation. Det er kun, hvis du er i underskud af diverse stoffer i kroppen, at du skal indtage ekstra kosttilskud ud over din daglige kost, som selvfølgelig er i orden!

Fornuft og omtanke vil, i lettere sygdomsforløb som ondt i halsen og forkølelse, være de absolut bedste tiltag, du kan gøre.

 OM KARL-ÅGE SØLTOFT 
Løbecoach og tidligere elitelø- ber, som siden 1980´erne har været træner inden for mellem- og langdistanceløb på alle niveauer, herunder landstræner i to perioder. Karl-Åge fungerer som underviser og foredragsholder med emner, der har fokus på løb og er personlig vejleder for en række af landets bedste løbere, herunder Jesper Faurschou, som var OL-deltager til marathon 2012 i London. Er uddannet i Idræt på Københavns Universitet.

Læs mere på marathoneksperten.dk.

Artiklen er fra LøbeMagasinet #92. Bestil abonnement på LøbeMagasinet her.