fbpx

Der var engang, hvor det at tage løbesko på som hovedregel var lig med en tur rundt i lokalområdet, samme rute hver gang. Hvor folk tog løbeskoene på, udelukkende med det formål at holde formen. Men i dag er det at tage løbeskoene på lige så meget en invitation til at komme ud på eventyr. Og det både lokalt og globalt. Fra små mikroeventyr i dit lokalområde, til de helt store eventyr langt fra alfarvej. Og det bedste af det hele er, at de eventyr, som løbeskoene tilbyder, er forbeholdt alle. At løbe er en fantastisk demokratisk aktivitet, hvor (stort set) alle kan komme med på tur.

Og måske er det netop løberlivets mangfoldighed og rummelighed, som fascinerer mig mest ved tidens løbescene. På den ene side lever vi en tid, hvor løbesporten når nye højder med fantastiske løbepræstationer, som den vi oplevede ved Berlin Marathon, hvor Eliud Kipchoge satte ny verdensrekord på distancen. Imponerende, fascinerende, frygtindgydende, en biomekanisk og løbermæssig kraftpræstation. Men når det er sagt, så er jeg faktisk lige så imponeret af løberlivet som helhed, som af det faktum, at en lille gruppe eliteløbere sætter nye rekorder. Løberlivet har nemlig aldrig været mere fascinerende end i disse år, hvor løbet udvikler sig i myriader af udtryksformer.

Netop derfor gør det mig ekstra glad, at LøbeMagasinet igen i år har været med til at kuratere årets løbefilm-program, når Nordic Adventure Film Festival – i samarbejde med Det Danske Filminstitut, Cinemateket i København og Øst for Paradis i Aarhus – inviterer til en række fantastiske løbefilm i biografen. En festival hvor løberlivets mangfoldighed kan ses i biografens mørke (man må gerne se film med løbesko på) – og det med film fra både atletikkens verden til ultraløb kloden rundt. “Det er nok for ekstremt for mig,” tænker nogle måske, men det kunne ikke være mere forkert. For når det gælder løb, så kan man sagtens forstå kernen i de løb og løbere, som præsenteres. Ja, faktisk vover jeg at påstå, at rigtig mange løbere vil opleve NAFF-filmene ramme dem lige i solar plexus og tage luften ud af dem – og samtidig (måske) netop give inspiration til selv at tage en ny bid af løberlivets eventyr.

Til festivalen kan du blandt andet også se en spritny, dansk feature løbefilm, nemlig Henrik M. Kaarsholms film “Gobi”, som følger ultraløberen Simon Grimstrups forsøg på at løbe 400km nonstop gennem Gobi-ørkenen. Et forsøg som kræver alt, han har at give. Så tjek den ud og kom ind til premieren. Der kan du virkelig mærke eventyret, når manden fra Knøsgården ved Himmelbjerget – også kendt som “The Barbarian Trailrunner” – viser, at vi danskere sagtens kan udleve de helt store løbeeventyr.

Sagt anderledes: Få dine fødder ud at løbe – eventyret ligger derude, lige foran dine fødder. Omfavn eventyret, som det kommer.

Sofie Hvitved
Chefredaktør
sofie@lobemagasinet.dk