fbpx

Det er blevet tid til at skifte dine gamle løbesko ud med et nyt par. Men hvordan sikrer du dig egentlig, at den nye sko er den helt rigtige? Vi har taget en snak med Jan Steinicke fra Kaiser Sport om, hvorledes du som løber selv bedst kan gøre dit hjemmearbejde, inden du står i butikken. Her er hans råd.

En løbeskos primære formål er under løbeturen at beskytte og guide fødderne, så risikoen for unødige skader reduceres. Pasform og løbestil er to afgørende faktorer for, hvilken sko du skal vælge. De to faktorer er samtidig individuelle, og derfor gælder det om at finde den sko, som passer netop din fod og har egenskaber, som gavner netop din løbestil. Det er selv de helt små nuancer, der gør sig gældende i søgen efter den perfekte sko, og beslutningen skal derfor tages på et ordenligt grundlag.

HUSK DINE GAMLE LØBESKO

Tag dine gamle løbesko i den ene hånd, og hvis du har én, så tag din yndlings løbestrømpe i den anden, og sæt så kursen mod den nærmeste specialbutik. Et nyt par løbesko kan helt sikkert findes billigere på internettet, men i en specialbutik er du sikret en ekspertvejledning og en tryghed i din investering.

Årsagen til, at du bør medbringe dine gamle løbesko, er, at ekspedienten kan se, hvilke sko du er vant til at bruge, og derved hvilken belastning din krop er vant til få. En myte siger, at de gamle løbesko skal medbringes, da slidet på slidsålerne kan afsløre, om skoene har løbet deres sidste kilometer, men i dag er slidsålerne blevet så holdbare, at skoens egenskaber kan være opbrugt længe før, at der kan ses synligt slid på slidsålen. I stedet vil en god ekspedient kigge på sålen inde i skoen, da denne giver en god pejling af vægtfordelingen på foden, og derved af hvor skoen slides mest. Din yndlings løbestrømpe har du medbragt, da strømpens type og tykkelse kan være afgørende for fornemmelsen af skoens pasform og derved dit senere valg af nye løbesko.

OVERVEJ DIT AMBITIONSNIVEAU

På din vej til specialbutikken bør du gøre nogle overvejelser om dine ambitioner og dine mål med din træning. Vil du løbe en hurtig 5 kilometer, eller træner du til at løbe et marathon? Dette har betydning for, hvilken sko du kommer til at forlade butikken med.

I specialbutikken vil de kigge på din fods bygning og analysere din løbestil. Herved kan de se, hvilke egenskaber din nye løbesko skal have. De vil herefter komme med ét eller flere bud på en sko, hvis egenskaber vil gavne din løbestil. Skoene testes på et løbebånd, så du kan få en fornemmelse af dem, og så ekspedienten kan se, om den opfører sig som tiltænkt på din fod. Nu handler det egentlig kun om, hvilken sko du føler, der har den bedste pasform til netop din fod.

Når du forlader specialbutikken med et nyt par løbesko i hånden, er det vigtigt, at du gør det med et smil på læben og med en lyst til at prøve en tur i løbeskoene med det samme. Hvis du føler dig tryg ved den rådgivning, du har fået i specialbutikken, så burde denne lyst også komme helt automatisk.

Det er dog vigtigt, at du på de første par ture ikke bare tonser kilometer efter kilometer i dine nye løbesko, men i stedet trapper langsomt op og mærker efter kroppens signaler undervejs. Oftest vil du mærke en forbigående ømhed, som skyldes, at kroppens biomekanik skal vænne sig til den nye sko. Det sagt, er en ny sko klar til brug fra første dag, så kom ud af døren og nyd turen.

TIP!

Efter cirka 100 kilometer i dine løbesko kan du se, om skoen guider dig som ønsket. Sæt din sko på en plan flade. Nu skal skoen hverken hælde indad eller udad, men helst stå lige.

GUIDE TIL NYE LØBESKO

  1. Tag dine gamle løbesko i den ene hånd og din yndlings løbestrømpe i den anden.
  2. Sæt kursen mod en specialbutik.
  3. Del dine ambitioner og mål med ekspedienten.
  4. Vælg den sko, som både støtter og føles bedst.
  5. Forlad butikken med et smil på læben og en lyst til at prøve en tur i løbeskoene.
  6. Trap langsomt op i de nye sko og mærk efter kroppens signaler undervejs.

TIP!

Er ydersiden af din slidsål også slidt? Mange tror, at dette skyldes, at de vælter udad, når de løber. Faktisk er slidet på ydersiden helt normalt, da de fleste i deres landing lander udaddrejet på foden.

OM JAN STEINICKE 

Direktør og partner i Kaiser Sport og Ortopædi – løbebutik og løbeklinik. Har 19 års erfaring i sportsbranchen og 15 års specialist-erfaring med rådgivning af løbere på alle niveauer. Er selv marathonløber og træner ugentligt 25-40 kilometer. Er personlig skorådgiver for flere danske OL deltagere. Har desuden 10 års erfaring som foredragsholder om løb og løbeskader og er far til tre kommende løbere.

 

Artiklen er fra LøbeMagasinet #82. Bestil abonnement på LøbeMagasinet her.