fbpx

Studie: hvilken indflydelse har vi på hinandens løbevaner?

I en undersøgelse blev løberes motionsvaner tracket via en Fitness-tracker, hvor de dagligt sammenlignede afstand, varighed og tempo, forbrændte kalorier, og hvor ofte de løb, inden for løbernes sociale netværk. Som forventet var nogle af resultaterne, der blev offentliggjort i Journal Nature, mere indlysende end andre. For det første, så løber folk mere, hvis deres omgangskreds også gør, og i forhold til konkurrence viser det sig, at når venner løber hurtigere og længere, så gør omgangskredsen også.

Andre resultater fra undersøgelsen belyste også kønsspecifikke resultater. Mænd har stærk indflydelse på mænd, hvor kvinder har moderat indflydelse på både mænd og kvinder, og kvinder er ikke så påvirket af mænd. Undersøgelsen viste også, at folk er mere påvirket af dem, der præsterer værre end dem selv. Sagt på en anden måde, så motiverer vores mindre aktive venner os til at holde os i form, og vi konkurrerer mere med hinanden, end eliteatleter gør. Resultaterne kommer naturligvis ud fra statistiske datasæt, hvor majoriteter informerer resultaterne. Der er uregelmæssigheder i hver gruppe, og disse er fejende generaliseringer. Forskerholdet angav for eksempel ikke, hvilke fitnesssporingsudstyr der blev brugt.

Smitsomt løb
Forskerne brugte et bjerg af data tilgængelige fra wearbles fitness-trackere. Mere end en ud af fem amerikanere ejer en bærbar fitness-tracking enhed. Og mere end 100 millioner mennesker bruger fitness-trackers verden over.

“Når et løb blev gennemført, blev det straks delt digitalt med løberens venner.”  Undersøgelsen så på sammenhængen mellem en løbers adfærd og dets påvirkning på omgangskredsen. For eksempel, hvis en person i omgangskredsen løb en ekstra kilometer, så løb vennen også lidt længere. Og hvis en person i omgangskredsen løb 10 min ekstra, så førte det til yderligere 5,3 minutters løb for vennen.

Så næste gang du løber en tur, kan du tænke over, hvorfor du løber, og se om nogle af disse resultater stemmer overens med din oplevelse. Og se, om løb det virkelig smitter, som undersøgelsen viser, at det gør.

 Kilde: Exercise contagion in a global social network, Nature Communications volume 8