Undersøgelse sætter spørgsmål ved den negative effekt af løb i forhold til hofte og knæ.

Vi hører tit, at løb er godt for stort set alt – bortset fra knæ og hofte, som belastes af de stød, som sendes op gennem kroppen ved hvert skridt. En amerikansk undersøgelse sætter spørgsmålstegn ved det.

Gamle myter har svært ved at dø – og det er nok også de færreste, der vil lade sig overbevise på baggrund af den nye amerikanske undersøgelse, som lige er blevet offentliggjort. Men uanset hvad, viser undersøgelsen et interessant resultat, idet den påviser, at antallet af hofteoperationer og slidgigt er cirka halvt så udbredt blandt løbere. Undersøgelsen fra USA har fulgt hele 74.752 løbere i syv år og 14.625 gående gennem fem år. Selv om det er en udbredt skrøne, at løb er skidt for knæ og hofte, har blot 0,3 procent af løberne fået skiftet hofte, hvilket er under halvdelen af dem som udelukkende bruger gang som motion.

Især effekt for lette løbere
Selvom sportsskader øger risikoen for at udvikle slidgigt, viser undersøgelsen altså at løbere, som vel at mærke ikke får skader af deres løb, har en reduceret risiko. Den største reduktion i risikoen ses hos løbere med en lav BMI. “I gennemsnit falder risikoen for slidgigt med fem procent for hver procent, du reducerer din BMI. Den fysiske belastning af at bære rundt på vægt har en lang række negative konsekvenser for din krop,” fortæller Paul Williams fra Lawrence Berkley Laboratory i Californien, der er en af personerne bag den storstilede undersøgelse. Så selvom du stadig skal passe på dine knæ, når du løber, er det ikke sikkert, at det er så usundt for knæene, som mange antager.


RESULTATET AF UNDERSØGELSEN
Blandt de 74.752 løbere, som blev fulgt i syv år, fik 2.004 (2,6 %) slidgigt og 259 (0,3 %) måtte få skiftet hoften. Blandt de 14.625 gående, som blev fulgt i 5,5 år, fik 696 (4,7 %) slidgigt og 114 (0,7 %) har fået en hofteoperation. Det var især løbere med en lav BMI, som reducerer risikoen for slidgigt eller hofteoperation ved at løbe.