Det er gode tider i disse år for løbere med interesse for løbesko. Aldrig har der været flere fabrikanter af løbesko på markedet. Aldrig har de enkelte fabrikanter hver især lavet flere forskellige modeller og typer af løbesko.

Det rekordstore udvalg af løbesko er et direkte resultat af, at der i dag sælges flere løbesko end nogensinde før. Og det igen er som sådan et resultat af, at flere og flere danskere hvert år får øjnene op for løberlivets positive sider.

Men med de mange valgmuligheder følger også valg. Valg, som for nogen føles nemme og overskuelige, imens de samme valg for andre føles svære og ugennemsigtige. Hvor de fleste løbere, jeg kender, for fem år siden havde et eller to par løbesko, er det i dag helt normalt at opleve en hel pallette af løbesko på skohylden til forskelligt brug hos dedikerede løbere. Mængetræningssko, temposko og trailsko er jo nærmest blevet standard for de fleste løbere – og så kommer en række andre sko oveni. Alt sammen således, at man kan vælge den helt rette sko til dagen, sikre variation i løbeturen og have de bedste forudsætninger for, at ens krop er klar og forberedt på at løbe i de givne forhold. Det er på baggrund heraf ikke en stor overraskelse, at der hersker en del spørgsmål om netop valget af løbesko.

I nærværende nummer har vi valgt at sætte fokus på tre af de spørgsmål, som I læsere har efterspurgt mere information om. Hvad skal jeg generelt gå efter, når jeg køber nye sko? Hvad er op og ned i hele snakken om fodindlæg og såler i forhold til mit løb? Og bør jeg som motionist investere i et par temposko til de dage, hvor jeg ønsker at løbe maksimalt – og i så fald hvilke?

Spørgsmål, som ikke er enkle at skrive om, for netop det at købe sko, endsige udstyre dem med tilkøbte såler eller speciallavet fodindlæg for at undgå skader, er om noget et område, som er til voldsom debat. Ikke desto mindre har vi i nærværende nummer forsøgt at skabe forståelse for, hvorfor dygtige fagfolk agerer, som de gør i deres anbefalinger. Vi håber, at vi gennem vores artikler kan klæde dig bedre på til at forstå de respektive poler i den debat, som foregår i løbeverdenen.

I dette nummer er jeg således også rigtig glad for at kunne sige velkommen tilbage til vores store sammenlignelige tests, som har været meget efterspurgt. En test atter ledet af én af Danmarks mest kompetente udstyrspersoner, Jakob Vemmelund. En test skabt ud fra en idé om at teste produkter i respektive kategorier op mod hinanden for, at du kan få overblik over udvalget. Ikke sagt, at vores testvinder sko er den, som du nødvendigvis skal vælge. Det afhænger nemlig helt af dig som løber, så husk at se det som inspiration og for at få viden om de muligheder, der er på markedet, så du er bedre klædt på, når du skal ned i din lokale butik for at finpudse dit valg og finde den helt rigtige sko.

Godt løb derude – uanset skovalget.
Sofie Hvitved, Chefredaktør