LØBSRAPPORT. Tæt tåge og barske kalkstenklipper var de barske rammer til det kinesiske adventurerace “Wulong Mountain Quest”, som bød på 230 km mountainbiking, klatring, kajak, svømning og ikke mindst løb. Tag med op i de kinesiske bjerge hvor der ventede danskerne en sand kamp mod elementerne. 

Foto Ronnie Hammar

Fotos Ronnie Hammar

Et adventurerace er en kamp mod elementerne på flere forskellige måder: Ikke alene er der selve løbet, som er en åbenlys udfordring i sig selv. Derudover skal man også trives med et fremmed klima, nye tidzoner og lokal mad. Og så er der holdånden, der skal være stærk. Og så er teamet alligevel ikke stærkere end at det svækkes radikalt, hvis én eller flere skades.

Danske Team Merrell blev udfordret på alle tænkelige planer, inden de skulle deltage i Wulong Mountain Quest. Holdet består normalt af Lars Bukkehave, Rasmus Skovhede Hviid, Magnus Woxholtt-Jensen og Sanne Elidsbo Hansen. Lars, Rasmus og Sanne havde kort forinden – i sommeren 2012 – deltaget i det finske Rokua Geopark Challenge, som de vandt. Men under dette adventurerace havde Sanne fået løberknæ.

Holdet var overbevist om, at Sanne ville nå at komme på toppen inden løbet i Kina, men kort før afrejse vurderede Sanne, at hun måtte sidde løbet over og i stedet deltage som support for holdet. “Vi stod med flybilletter og visa i hånden, men manglede vores fjerde holdspiller, en kvinde,” fortæller holdets kaptajn Lars Bukkehave. Heldigvis kunne danske Sheena Wallace fra Team Topas springe til trods det korte varsel.

“Det var vanskeligt pludseligt at få en ny på holdet. Nogle af os havde aldrig kørt med Sheena før. Vi andre tre kender hinanden godt og kommunikerer næsten gennem før-sproglige primal lyde.”

“Det var vanskeligt pludseligt at få en ny på holdet. Nogle af os havde aldrig kørt med Sheena før. Vi andre tre kender hinanden godt og kommunikerer næsten gennem før-sproglige primal lyde. Vi er vant til hinandens vaner og ikke mindst uvaner. Vi er nærmest som en familie,” fortæller Magnus Woxholtt-Jensen. Holdet havde kun få dage til at lære hinanden bedre at kende, men Sheena var stærk og et par MTB- og løbeture i området gjorde underværker.

Wulong2012_Merrell_3000px-9203 Resized“Op til selve løbet fik vi trænet en del kajak, men vi fik ikke trænet specifikt mod løbet, da det indeholdt utrolig mange ukendte elementer,” fortæller Lars Buggehave. Rasmus Skovhede Hviid tilføjer: “Vi vidste ikke ret meget om løbet, men vi regnede da heller ikke med, at det ville være så krævende mentalt pga. etapeopdelingen.” Det skulle vise sig, at løbet blev mere hårdt end ventet. Der blev nemlig kørt i et meget højt tempo på dagsetaperne – og løbet foregik i utroligt kuperet terræn.

Sort kylling og kuldechok
Og udfordringerne stoppede ikke der. Lars og Sanne var rejst til Kina i god tid for at opleve landet og undersøge de lokale forhold – især med henblik på indkøb af mad til løbet og for at finde ud af om der var andre ting, holdet skulle medbringe hjemmefra. Senere sluttede Rasmus og Magnus sig til holdet sammen med deres svenske fotograf. Ronnie Hammar. Og noget af det der overraskende det altspisende hold mest, var maden.

“Maden var meget speciel! Til tider var den faktisk direkte klam,” erindrer Rasmus Skovhede Hviid og fortsætter:
“Fra menuen kan jeg f.eks. nævne slange, ål i egen sovs, sort kylling (skindet på kyllingen var sort). Desuden var noget af maden så stærk, at den var umulig at spise.”

Vejret var også noget anderledes end holdet havde forestillet sig. På de billeder og videoer de havde set inden løbet, skinnede solen, og der var varmt. Dette var imidlertid ikke tilfældet lige netop dette år, eftersom løbet lå ca. en måned senere end det plejede. Derfor var der nu regntid. Dette betød køligt vejr, tåge og konstant støvregn, hvilket kom bag på samtlige hold.
“Vi havde slet ikke fået det nødvendige tøj med. Og de første par dage – inden de fik tændt for varmen på hotellet – var det eneste sted, man kunne holde sig varm, i sengen under dynen med tændt varmetæppe” fortæller Lars Bukkehave med et stort smil.

Disciplinen kinesisk kongestol
Wulong20_Kina Stol ResizedPå løbets startdag blev alle deltagerne kørt til en nærliggende by, hvor åbningsceremonien skulle foregå.

Det viste sig, at der var blevet hentet flere busser fulde af lokale kinesere fra de omkringliggende landsbyer, for at der skulle være mennesker nok til at overvære åbningsceremonien. Den bød på traditionel kinesisk dans, musik, sang og uendeligt mange taler på kinesisk, som dog blev oversat for de udenlandske deltagere. “Åbningsceremonien var helt vild. Der var kanoner med konfetti, et luftskib og paragliders med motor. Det var ren James Bond,” husker Rasmus Skovhede Hviid.
Og så var holdet klar til at kaste sig over kampen mod elementerne, der første dag indebar 2 km løb, 1 km kinesisk kongestol, 4 km bike and run (2 cykler til 4 personer, red.), 8 km MTB og 1 km løb over 350 højde meter.

Til den noget utraditionelle disciplin “kinesisk kongestol” skulle de tre mandlige deltagere på holdet bære holdets kvinde, Sheena, i en kongestol lavet af bambus. En disciplin som ingen af holdmedlemmerne ønsker at prøve igen, da kongestolen ikke just var den mest ergonomisk korrekte slags.

Wulong2012_Merrell_3000px-1464 ResizedDerefter fulgte fire kilometers bike and run. Herefter fik holdet alle deres cykler, og af sted gik det på den smalle og mudrede bjergvej. På trods af nogle stejle stigninger lykkedes det holdet at overhale adskillige foranliggende hold på nedkørslerne og kom derved et par pladser frem i feltet. Fuldstændigt indsmurte i mudder stillede holdet cyklerne i skiftezonen og fortsatte ud på den sidste kilometers løb i cykelsko, da de vurderede, at skiftet tog for lang tid set i forhold til, hvor langt de skulle løbe.
Da det danske hold kom i mål efter ca. 50 minutter, var de kun ca. fem minutter op til det vindende hold og 2 min efter verdensmestrene fra New Zealand. Herefter fik de hurtigt skyllet sig og fik noget at spise, og så var det ellers tilbage til hotellet oppe i bjergene, hvor der skulle forberedes til næste dag med cykelvask, pakning af grej samt tøjvask, da alt tøjet var dækket af mudder. Selvom dagen kun havde budt på 50 minutters race, kunne holdet grundet de mange forberedelser først sent lægge sig under dynerne – iført kompressionssokker og -bukser for at øge restitutionen.

Udsigt til rismarker – og mudder
Dagen efter blev løbsdeltagerne kørt ned til byen, hvor løbet skulle starte, der denne dag bød på 32 km kajak, 4 km løb, 8 km bike and run, 30 m abseil og 33 km MTB fordelt over 3200 højde meter.

Wulong2012_Merrell_3000px-0527 ResizedEtapen blev indledt med 32 kilometer dobbeltkajak ned af Furong-floden. Kajakkerne viste sig dog at være bygget efter kinesiske mål og ikke til to store, danske drenge, så Magnus og Rasmus havde store problemer med at sidde i kajakken. Det resulterede i, at de ikke kunne holde retningen i det hurtigt strømmende vand. Turen i kajak forløb dog uden større problemer, men i et noget langsommere tempo end holdet havde regnet med.

Næste del af ruten bød på løb og trekking over 600 højdemeter op fra floden, hvilket sugede mange kræfter fra holdet. Samtidigt bød det dog også på en fantastisk udsigt til de stejle bjergskråninger og uendeligt mange rismarker.

Herefter fulgte endnu en omgang bike and run, hvor skiftene forløb noget nær perfekt, og holdet indhentede et hold på vej ned mod etapens klatremoment. Dette bestod af en svævebane over en snæver kløft, hvor deltagerne halvvejs ude skulle rappelle ned i en flod for herefter at svømme i land efterfulgt af løb op gennem kløften til cyklerne.
Efter bike and run var der 15 minutters obligatorisk pause, hvor der blev tanket energi og ordnet gear på cyklerne, der var godt mudrede.

Det sidste stræk mod mål var MTB på stejle og mudrede bjergveje i meget højt tempo, da der var mange højdemeter ned, hvilket resulterede i meget mudder i øjnene samt en ekstrem test af bremserne.

Enkelte steder gik ruten via små stier ind over rismarker, hvor det var komplet umuligt at cykle, da stierne kun var 30 cm brede og nogle steder med frit fald på 20 meter ned på den ene side. Da holdet langt om længe kom i mål, konstaterede Magnus, at bremseklodserne til hans bagbremse var slidt halvt igennem metallet. Aftenen blev brugt på at få alle cyklerne i ordentlig stand inden næste dags etape, hvor det var mountainbike, der var hoveddisciplinen.

Starten
Etapen startede med 8 kilometer kajak i en opdæmmet sø, efterfulgt af 30 km MTB, 10 km løb, 30 km MTB, 80 m abseil, 8 km kajak og 2 km cave run – alt sammen fordelt over 3400 herlige højdemeter.

Denne dag var der kommet lidt bedre styr på Magnus og Rasmus’ kajak-teknik, men det førende felt med bl.a. nr. 1 og 2 fra VM, Team Seagate og Team Thule, holdt et helt andet tempo, end det efterhånden hårdt prøvede Team Merrell.
“Kort tid inden start så vi Nathan Fa’avae (dette års vinder af VM i adventurerace, red.) forsøge at lave et træksystem af to gamle snørebånd for at trække den båd, der roede langsomst,” fortæller Magnus Woxholtt-Jensen.

Efter turen i kajak var det op på cyklerne og endnu engang gik turen ud på de ekstremt mudrede bjergstier. Denne gang gik det dog opad og bød på 700 højdemeter over et bjergpas gennem utallige hårnålesving.

Wulong2012_Merrell_3000px-1323 Resized“Det var utroligt opløftende at cykle gennem alle de små bjerglandsbyer, for alle de lokale stod uden for deres huse og heppede på os. Vi var dog ikke helt sikre på, at de helt havde forstået, præcist hvad det gik ud på, for det var virkeligt langt ude på landet, vi befandt os,” fortæller Sheena Wallace.

Efter MTB skulle Team Merrell og de andre hold have lavet canyoning (løb, klatring og svømning gennem en smal kløft red.), men meget regn og dårligt vejr havde gjort kløften for farlig at færdes i. Løbsledelsen havde dog valgt, at deltagerne ikke skulle snydes for en lille løbetur, hvilket betød to runder af fem kilometer med mange, mange højdemeter.
“Jeg kan godt mærke, at det ikke er optimalt at bo på det flade Amager, når man skal træne bakkeløb,” konstaterede en forpustet Rasmus Skovhede Hviid på vej op af den sidste stigning, inden holdet igen skulle tilbage mod kajakkerne og op på deres cykler. Turen tilbage var et langt stræk på mountainbike; igen i et tykt lag mudder, der sprøjtede op fra stien og dækkede deltagerne fuldstændigt.

Tilbage ved kajakkerne skulle holdet rappelle ca. 80 m ned fra en bro, men rebene var med vilje lavet et par meter for korte, så de sidste meter måtte de give slip for at lade sig falde ned i floden og svømme ind til land. Holdet skyndte sig at komme i kajakkerne og satte kursen tilbage mod mål. Inden Team Merrell ankom til mål, skulle de dog igennem en sidste prøvelse nemlig to kilometers løb igennem en drypstenshule. “Det var vildt fascinerende – jeg ville ønske, at vi havde haft tid til at nyde det lidt mere,” erindrer Rasmus Skovhede Hviid.

Presset af tidsgrænsen
Ved dagens start på løbets sidste etape lå Team Merrell på en 10. plads. De var ret sikre på at beholde denne placering som minimum, da holdene som lå på 11. og 12. pladsen var blevet fanget af cut off-tiden dagen inden. Meget kunne dog gå galt, inden holdet nåede i mål – og det skulle da også vise sig, at blive en dag med mange udfordringer for det danske hold, hvor der ventede dem 13 km løb og bushwacking, 8 km kajak, 20 km løb, 80 m abseil og 30 km MTB 30 km fordelt over 2.500 højdemeter.

Allerede fem minutter efter starten var skudt i gang til 13 kilometers terrænløb, fik Rasmus problemer med maven grundet den kinesiske gastronomi. Et hurtigt besøg bag en busk hjalp dog meget, og holdet kunne fortsætte på den meget tekniske løbe etape.

Mange steder var der ikke nogen egentlig sti og der var ofte frit fald adskillige meter ned til siderne, hvilket kunne være svært at se grundet den meget tætte bevoksning. Holdene foran havde heldigvis tromlet en sti, så det var bare om at forsøge at holde tempo og ikke glide på den mudrede sti. Både Magnus og Sheena tog dog en tumletur – og erkendte således, at løbsledelsens regel om at cykelhjelm skulle bæres under løb nok var ok!

Nede ved kajakkerne lavede holdet et hurtigt skift og påbegyndte de to ture frem og tilbage i den opdæmmede sø. Der var nu kommet helt styr på kajak-teknikken, og turen blev klaret uden større dramatik. Endelig blev energidepoterne fyldt godt op inden dagens kongestræk. Dette bestod af 20 kilometer terrænløb og canyoning ned ad selve Wulong Karst gennem et område, hvor vandet i utallige år har skåret sig gennem den bløde klippe for herved at danne tre naturlige broer over kløften.

Wulong2012_Merrell_3000px-1806 ResizedTempoet var højt, da holdet skulle nå et cut off for at kunne fortsætte på etapen. Efter 15 kilometer gennem rismarker, knæhøjt mudder og løb ned gennem en flod nåede holdet til det sted, hvor kløften snævrede helt ind og dannede en dyb, dramatisk kløft. Her var dagens klatreopgave, som var 80 meter abseil ned i kløften.

Klatreopgaven blev hurtigt overstået, og Team Merrell fortsatte i løb ned af den smalle sti i bunden af kløften, hvor der måtte råbes og fløjtes for at få de mange kinesiske turister på søndagsudflugt til at flytte sig.

Team Merrell nåede ud af kløften og frem til skiftezonen på et hængende hår inden for tidsgrænsen! Efter 15 minutters tvungen pause begav holdet sig ud på det sidste stræk, der bød på 30 kilometers hård klatring og mountainbike frem til mål. Denne tur bød på flere stejle stigninger, hvor holdet måtte af og trække cyklerne, da benene var godt brugte efter de mange kilometers nedløb.

Holdet nåede endelig i mål og endte på en samlet 10. plads efter fire dage, hvor de havde bevæget sig gennem noget af Kinas mest fascinerende natur, cyklet gennem utallige små landsbyer med vinkende og smilende mennesker samt fået bekræftet deres fordomme om, at kineserne faktisk spiser alt. Team Merrell vandt ud over en 10. plads også pladsen som det bedste nye hold, der deltog i løbet.

FAKTA
WULONG MOUNTAIN QUEST
Wulong Mountain Quest foregår i den centrale del af Kina, ca. fire timers kørsel øst for Kinas fjerde største by, Chongqing i Wulong Karst, hvor floden har skåret sig gennem kalkstensklipperne gennem millioner af år og givet form til den eventyrlige location, der dannede rammerne for løbets 10-års jubilæum. Løbet, der blev afholdt 10-13. oktober 2012, indeholdt 230 km fordelt på: Kajak 54km, 123 km MTB, cykling 12 km, løb 25 km samt forskellige klatreelementer og 9.450 højdemeter.
Læs mere på www.wulongquest.com

FAKTA
Wulong2012_Merrell_3000px-9069 Resized
TEAM MERELL
Team Merrell Denmark er et adventurerace-hold, der har kørt konkurrencer nationalt og internationalt de sidste tre år. Teamet består af de fire erfarne atleter Lars Bukkehave, Rasmus Skovhede Hviid, Magnus Woxholtt-Jensen og Sanne Elidsbo Hansen. Alle har de været aktive gennem flere år, og eftersom holdet hører til i Københavnsområdet, benytter de hele Nordsjælland som træningsplads. Motivationen og inspirationen ligger ikke kun i at opleve nye områder og forskellige steder i hele verden, men også at udforske den flotte natur, som Danmark og de skiftende årstider tilbyder. Følg holdet på facebook-siden “TeamMerrellDenmark

Artiklen er fra LøbeMagasinet #44. Køb magasinet her og bestil abonnement på LøbeMagasinet her.