fbpx

Et hold forskere har analyseret mange års data, og nu forudsiger de, hvornår to-timers-barrieren på marathondistancen brydes.

Til Berlin Marathon i september 2018 slog Eliud Kipchoge verdensrekorden på distancen med en imponerende tid på 2:01:39. En tid som barberede mere end et minut af den foregående verdensrekord.
Men ikke længe efter Kipchoge havde krydset målstregen, begyndte løbeverdenen at summe. Er det alligevel muligt at løbe et marathon på under to timer? Og er Eliud Kipchoge manden til opgaven?

Ifølge et hold forskere er sandsynligheden lig 1 ud af 10 for at den første person til at løbe et marathon på under to timer, vil gøre det i maj 2032. Til den tid er Kipchoge 47 år gammel.

International Association of Athletics Federations (IAAF) har leveret data tilbage fra år 1950 og frem til i dag. Ved hjælp af en statistisk model til at analysere data og tider forudser forskerne, at en mandlig løber i maj 2032 vil være i stand til at løbe et marathon i tiden 1:58:05.

Yderligere mener forskerne, at chancerne for at en kvindelig løber bryder to timers-barrieren er mindre sandsynlig, med en chance på mindre end 1 ud af 100. Forskerne forudser, at rekorden for kvinderne vil lyde på 2:05:31 – dermed en ti minutters forbedring fra Paula Radcliffes nuværende rekord på 2:15:25.

Forskningsresultaterne er udgivet i ”Medicine and Science in Sports and Exercise”-journalen.

Hvem ved, hvad fremtiden bringer? Måske er sub-2-timer-marathon-drømmen lige om hjørnet, måske ligger den 13 år ude i fremtiden?