Ifølge akupunktør og zoneterapeut Susanne Henrichsen har følgende behandlingstyper en positiv effekt ved løbeskader. De er alle en integreret del af TCM (Traditional Chinese Medicine) og kan enten bruges hver for sig eller kombineres.

Akupunktur
Bruges til løbere i alle faser af en skade og genoptræningsforløb. Akupunkturen hjælper dig også, når du er i gang med et intensivt træningsforløb, ved at afspænde muskulaturen så din krop kan holde til det pres, der lægges på den.

 En akupunkturbehandling arbejder i kroppen i cirka 3 dage efter, at behandlingen er afsluttet

Ved akupunktur indføres tynde nåle gennem huden, enten i meridian punkter og/eller punkter der er ømme ved berøring. Teknikken er stort set smertefri, du mærker et lille prik, når nålen gennemtrænger huden. Typisk vil behandleren sætte omkring 10-18 nåle forskellige steder på kroppen, ofte også andre steder end lige der, hvor skaden er. Behandlingen varer cirka 20 minutter, som er den tid, det tager at opnå fuld effekt af akupunkturen.

Typisk vil du kort efter, at nålene er sat i, føle dig meget afslappet. Nogle falder næsten i søvn under behandlingen. Efter de 20 minutter fjernes nålene igen, og behandlingen er færdig. En akupunkturbehandling arbejder i kroppen i cirka 3 dage efter, at behandlingen er afsluttet. Reaktionerne kan være forskellige, men klassiske tegn på at kroppen er i gang med at restituere vil være træthed, hyppigere toiletbesøg, varmefornemmelse og eventuelt, at smerter flytter sig i kroppen.

Tui Na massage/behandling
Tui Na ResizedBruges stort set ved alle former for løbeskader, som regel arbejdes hele rygsøjlen igennem, og herefter fokuseres der specifikt på den skade, du kommer med. Tui Na er en medicinsk massageform, der kan kombineres med blandt andet akupunktur og zoneterapi. Tui Na kan bedst oversættes til dansk som “korrekt knogle og arbejde med hånden”.

Tui Na er beregnet til at skabe resultater her og nu. Behandlingen er udviklet under de store kinesiske krige, hvor skadede soldater skulle gøres kampklar i en fart, du vil derfor ofte mærke positive forandringer ret hurtigt efter en behandling. Det overordnede formål med Tui Na er at genskabe den optimale struktur i kroppens led, blandt andet nakke, skuldre, rygsøjle, hofte, knæ og ankler. Der bruges specielle teknikker til rent fysisk at løsne blokeringer, så cirkulationen af blod, energi, lymfe og væsker øges i områder med smerte og indskrænket bevægelighed.

Behandlingen udføres som regel uden på tøjet og varer cirka 30-60 minutter. Ofte behandles der andre steder end lige der, hvor skaden er sket, idet behandleren tænker helhedsorienteret og er bevidst om meridianernes forløb i kroppen. Kommer du eksempelvis med en knæskade, vil behandleren ofte kigge både på din hofte og din ankel, da det typisk kan være her, problemerne stammer fra. Almene reaktioner på Tui Na behandlingen kan være: Fornemmelse af varme i kroppen samt større bevægelighed i led og muskulatur, øget energi og velvære, ømhed i muskulatur eller træthed. Få klienter beretter om influenza lignende symptomer. Alt dette er tegn på, at din krops selvhelbredende evner er aktiveret, og at kroppen nu er i gang med at regenerere.

Qi gong
Bruges ofte til løbere under et genoptræningsforløb. Har du eksempelvis forstuvet foden, vil behandleren give dig en eller flere qi gong øvelser, der hjælper dig til at skabe mobilitet og styrke fodleddet igen. Qi gong udøves for at opbygge kroppens indre energi, på kinesisk kaldet qi 氣, deraf navnet Qi gong, som betyder energiøvelser.

Med Qi gong sigtes der på at få kroppen og sindet til at arbejde sammen som en helhed

Qi gong minder om Tai chi i sit udtryk og består af simple øvelser, der udføres i meget langsomt tempo. Øvelserne er udviklet i det gamle kina og er ofte skabt ved at observere dyr, og den måde de bevæger sig på. Eksempelvis slanger, traner og tigere. Med Qi gong sigtes der på at få kroppen og sindet til at arbejde sammen som en helhed, dette er især brugbart under et genoptræningsforløb, da øvelserne er meget blide og derfor kan udføres, selv om man har en skade.

Cupping
Bruges til løbere på områder, hvor muskulaturen er særligt spændt, og hvor massage og akupunktur alene ikke er effektivt nok. Mange danske fysioterapeuter har fået øjnene op for effektiviteten af cupping og tilbyder det nu i deres klinikker.

En hul glas kop sættes fast på området, der skal behandles. Dette gøres ved at fjerne ilten i koppen, så der skabes et undertryk. Ved at forcere gennemstrømning af energi og blod i det spændte væv skabes cirkulation i området, og ofte vil en smerte lette umiddelbart efter behandlingen. Cupping efterlader runde ‘sugemærker’ på det behandlede område, mærkerne er helt ufarlige og forsvinder igen efter 5-10 dage.

El stimulation
Bruges typisk ved alvorligere løbeskader, hvor der er hævelser involveret. Eksempelvis ved ankelskader eller ved kraftige fibersprængninger. El behandlinger foregår ligesom en almindelig akupunkturbehandling. Forskellen er, at der ved el behandling sættes små ledninger på nålene, som er forbundet til et lille apparat. Disse ledninger er strømførende, hvilket giver en kraftigere stimulation af området, og effekten vil ofte være større. Behandlingen er ikke forbundet med smerte, da det er meget svag strøm, der sendes gennem nålene, man mærker ofte en summen eller prikken i området.

Posturologi
Bruges typisk til holdningsrelaterede skader samt ledskader. Posturologi er ikke en integreret del af TCM, men kan hjælpe dig, hvis din skade er relateret til forkert kropsholdning. Har du en skade, som du ikke har taget hensyn til, kan det have negative konsekvenser for resten af din krop. Din krop kompenserer for skaden ved at rette på din stilling så godt som muligt, mens du restituerer.

Hvis skaden ikke behandles korrekt, vil den kompenserende holdning blive permanent. Der kan nu hurtigt og lettere opstå skader, fordi du ikke længere er i balance. Posturologisk behandling foregår ved hjælp af øreakupunktur, frekvensbehandling, indlægssåler og øvelser.

SusanneHenrichsenOm Susanne Henrichsen
Har 11 års erfaring som behandler og er uddannet akupunktør, Tui Na massør og zoneterapeut. Har desuden erfaring med at behandle såvel løbere som andre sportsfolk i forbindelse med skader og genoptræning. Susanne har blandt andet erfaring med lyskeskader, smerter i achillessenen, knæproblematikker, lændesmerter, fibersprængninger samt overspændt muskulatur i ben og lægge. Læs mere på godthjaelp.dk.

Læs mere om, hvordan behandlingerne kan bruges i artiklen Alternativ behandling af dine løbeskader.

Artiklen er fra LøbeMagasinet # 71. Køb magasinet her og bestil abonnement på LøbeMagasinet her.