Dubai og dets marathon byder dig ind i en overvældende og utrolig verden af skyskrabere og overdådig luksus. Men det er taxachaufførerne, der stjæler ens hjerte. Tor Rønnow beretter fra løbet.

Dubai Marathon_7Efter at have set TV-programmet “Størst” om Dubai og byens mange utrolige, imponerende, og nærmest ‘Out of this World’-bygninger, shopping centre og forlystelser, var jeg ikke i tvivl: Dubai Marathon måtte fluks på løbslisten! Løbet er placeret sidst i januar, vel sagtens for at man kan løbe under tålelige temperaturer. Tilmeldingen på hjemmesiden gik nemt og få minutter senere var også flybilletter og hotelophold reserveret. Så var det bare at glæde sig til at skulle besøge dette tilsyneladende magiske sted – byen med verdens højeste bygning Burj Khalifa, kunstige øer og indendørs skibakker med rigtig sne.

Dubai Marathon_3Flyveturen til Dubai tager planmæssigt godt 7 timer, men desværre skete der det på min tur, at flyet blev forsinket 2 timer fra Kastrup. Ved ankomsten, klokken 2 om natten lokal tid, tog paskontrollen yderligere 1 time, så det var først kl. 03.30 ‘næste dag’, at jeg kunne lægge mig i hotelsengen. Op igen halv ni for at spise morgenmad og ud og hente løbsnummer, så var torsdagen ligesom i gang! Jeg brugte byens billige taxaer i vid udstrækning og kom i snak med hver af chaufførerne; mere om dette senere. Med kun denne ene dag til reel disposition – jeg skulle hjem igen allerede tidligt lørdag morgen – til at opleve byen, så blev der givet gas på alle fronter: fik set det gamle Dubai inkl. souks, finanscentrum med de mange højhuse, og det berømte Dubai Mall, som med +1200 butikker under samme tag er verdens største shopping center. Alle de store modehuse er fornemt repræsenteret, den nyeste elektronik er ved hånden og midt i det hele ligger et stort akvarium med hajer og det hele. Der er ingen tvivl om, at Dubai Mall giver baghjul til resten af verdens varehuse, og fakta er da også, at centeret er klodens mest besøgte bygning med over 54 millioner årlige besøgende. I det hele taget er Dubai lidt af et wakeup call for enhver fra “vesten”; den entreprenante dynamik og vækst, som der har været, lader os andre fremstå lettere gumpetunge i sporet, og hvis man tror, man skal være blondt og blå- øjet for at skabe noget stort, så kan man tro om igen! Nå, aftensmaden og drinks blev indtaget på det ikoniske hotel Burj Al Arab, og netop ved foden af dette skulle Dubai Marathon 2017 skydes i gang fredag morgen kl. 06.30. Det blev således endnu en nat med meget lidt søvn og samlet en langt fra optimal optakt til løbet på dén front.Dubai Marathon_2

I det hele taget er Dubai lidt af et wake-up call for enhver fra “vesten”.

Fra den tidlige morgenstund lå temperaturen på omkring 15 grader, og det var ganske luftfugtigt, så allerede efter 3-4 kilometer kunne jeg mærke, at “dette bliver en hård dag”. Selve starten var foregået under super god stemning i feltet, og der var fra første færd – som under hele løbet – fint med plads at løbe på. Ruten var et dobbelt-gennemløbet ‘T’, betydende at man unikt fik lejlighed til at se eliteløberne passere ‘foran’ hele to gange, og alene forventningen og indfrielsen af dette var absolut et af løbets højdepunkter. Rent topologisk var ruten pandekage flad, så det var distancen, luftfugtigheden og starttrætheden, der skulle kæmpes med. Som arrangement var Dubai Marathon fejlfrit afviklet, der var uddeling af vandflasker ved hvert depot og energidrik, geler og fast føde ved adskillige. Omend der ikke var mange tilskuere på nær ved forskellige knudepunkter og selve målstrækningen, så var der en god stemning under hele løbet, deltagerne var venlige, og man kom nemt i snak undervejs. Ruten bød på Dubai skyline som visuel oplevelse det meste af turen, og man passerede en række flotte moskeer samt, adskillige gange, Burj Al Arab. Det var specielt at drible ud i mørke, for så at afslutte løbet under en bagende, skarp sol, og det var også noget særligt at løbe ude langs kysten og de ‘lave’ bebyggelser dér i kontrast til midtbyen og alle de nybyggede centre, højhuse og den enorme sekssporede motorvej, der på mange måder er hovedpulsåren i Dubai. At løbe på kystvejen var en lise og nærmest til tider meditativ oplevelse.

Dubai Marathon_4Efter at have trænet intensivt på trapper – det nye sort i København – i flere uger, havde jeg store forventninger om at præstere en god tid, men som man måske har kunnet fornemme, så sivede kræfterne lige så stille ud i sandet, og jeg kom træt, men glad, i mål i tiden 4.51.23. Det gik hurtigt med at komme ud af målområdet, og jeg fik kastet mig ind i en taxa og et kvarter senere stod under bruseren. Hvis der er noget, som man ser frem til, når man lider under et løb, så er det netop dén følelse: forsigtigt at mærke det varme, rislende vand skylle alle anstrengelserne af kroppen, at masere bekymringerne ud med shampooen, at stå under bruseren længe – længe, længe – og langsomt blive menneske igen. Det er næsten det bedste ved marathon.

Dubai Marathon_6Hvor dagen var gryet på flak vej, sluttede den bogstaveligt talt på toppen og i højden, mere præcist på 154 etage i Burj Khalifa, dette vanvittige bygningsværk på 828 meter! Man har et imponerende syn over hele Dubai, som jo er spredt over mange, mange kilometre med diverse allerede nævnte knudepunkter (og flere), og i horisonten finder man ørkenen, kameler og i det hele taget et udsyn, man ikke finder andet steds. Det var syret at kigge NED på de andre højhuse, flere af dem blandt verdens højeste, for blot at se en samling LEGO-klodser! Finalen på en dejlig og begivenhedsrig dag var Dubai Fountain, en paradeopvisning i springvandskunst og til tonerne af Michael Jacksons “Thriller”, en attraktion som trækker tusindevis af tilskuere mange gange hver dag.

Alt i alt var det en inspirerende sviptur til Dubai og en virkelig god løbeoplevelse til et velorganiseret løb, og jeg kan varmt anbefale enhver, der løber marathon om at tage et smut forbi, hvis man ellers kan udtrykke sig så frit. Jeg vil dog mene, at man skal tage nogle flere dage dernede, end jeg gjorde, minimum 5 synes jeg, og således at man ankommer senest tirsdag.

Dubai Marathon_5Tilbage står bemærkningen om taxachaufførerne. Der er 5000 taxaer i Dubai. Mere end noget andet er det deres skæbnefortællinger, der har grebet mig mest på denne tur. For det viser sig jo, at disse flinke, perfekt engelsktalende, velpåklædte mænd alle er ‘importeret’ fra Pakistan, Indien, Egypten osv., at de arbejder i 12-timers skift alle ugens dage, at de bor sammen på 4-6 mands værelser, og at de har mulighed for at besøge deres familier – flere havde helt små børn – én gang om året.

Alt i alt var det en inspirerende sviptur til Dubai og en virkelig god løbeoplevelse til et velorganiseret løb.

Den ene havde ikke set sin 3-årige datter siden fødslen. Jeg må sige: Dette her knuste mit hjerte! Ikke kun på grund af de konkrete historier, men jo også fordi man så direkte fornemmer den nød og fattigdom, der ligger bagved i deres hjemlande. Sådan ér verden. En barsk kontrast til livet som løbeturist og en værdifuld huskekage om, hvor privilegerede vi er her i Danmark, og endnu mere at vi har tid og ressourcer til at dyrke os selv og vores elskede løbesport.

 FAKTA DUBAI MARATHON
Sted: Dubai, United Arab Emirates
Tidspunkt: 20 januar 2017
Distancer: Marathon, 10 km, 4 km
Antal deltagere: Ca. 2.500 på marathondistancen
Type: Byløb med en god flad rute, som var nem og havde en god udsigt.
Løbets sværhedsgrad: Særdeles fladt og nemt
Priser: Marathon 120 USD, 10 km 75 USD, 4 km 50 USD
Vindere på marathondistancen 2017:  Herrer: Tola Addere, Tamirat (ETH),  Damer: Degefa Debele, Worknesh (ETH)

Artiklen er fra LøbeMagasinet #93. Bestil abonnement på LøbeMagasinet her.