I USA har Disney længe haft succes som løbsarrangør for både voksne og børn, og nu er runDisney-løbene også kommet til Europa. Sofie Kirial Mørk tog sammen med sin familie til Disneyland i Paris for at deltage i en løbeweekend, der både bød på et 5K for børnene og et halvmarathon for de voksne.

Under navnet runDisney har Disneyland Californien og Disney World Florida i mange år afholdt en masse forskellige løbearrangementer, såsom “Star Wars Half Marathon”, “Disney Wine and Dine Half Marathon”, “Super Heroes Half Marathon”, “Tinker Bell” og “Princess Half Marathon” – og ikke mindst “Disney World Marathon Weekend”. I 2016 var det dog første gang nogensinde, at Disneyland Paris allierede sig med RunDisney og afholdt sin første halvmarathon-weekend. Den 24. september var der således 5 kilometers “Family Fun Run” samt diverse børneløb, og den 25. september blev der løbet halvmarathon.

Besværlig booking
Som de Disney-entusiaster min familie og jeg nu en gang er, var der ingen tvivl om, at dette skulle prøves. Vi meldte os derfor til løbet, så snart booking var mulig. Dog var det ikke så simpelt som ved andre løb, hvor man blot går på nettet og opretter en profil, overfører penge og får en bekræftelse. Nej, ved Disneyland Paris skulle man telefonisk booke sit nummer og samtidig sørge for, at man havde bestilt hotelværelse. Dette var noget kompliceret og lidt overraskende, da der ved tidligere RunDisney arrangementer aldrig har været problemer ved at melde sig til over nettet.

Senere hen var det også noget besværligt at komme i kontakt med arrangørerne, som kun svarede med standardmails eller intet svar overhovedet. Ved fremmøde til Fitness Expo dagen før løbet, fik vi dog styr på diverse fejl, og det gik nemt med at få skiftet trøjestørrelser.

Familieløb med Remy som maskot
img1198“Family Fun Run” på 5 km begyndte klokken 7:00 om morgenen. Min søster og jeg skulle løbe med min nevø på syv og niece på elleve. De havde trænet hele sommeren for at løbe de 5 km, og de klarede det så flot. Min niece sagde efter løbet: “Jeg har aldrig prøvet før, at 5 km er gået så hurtigt”, og det gik virkelig stærkt i de eventyrlige omgivelser. Først løb vi under en startbanner med røgkanon, der viste Remy fra Disney-filmen “Ratatouille”. Remy var løbets temafigur, og den helt perfekte repræsentant for den franske side af Disney. Vi var omgivet af mange andre løbere i alle aldre, og flere havde, som vi, klædt sig med Mickey-ører og kostumer fra deres favorit Disney film. Den bedste udklædning vi så var et ældre ægtepar, der var Tornerose med sin smukke prins og så var deres voksne datter Maleficient.

På ruten løb vi igennem det smukke lyserøde Hotel Disneyland, som er det første, man ser inden parken. Derefter gik ruten igennem Main Street med hujende parkarbejdere, der heppede på os: “Allez Allez Allez”. Musik og jublen kom fra alle sider, og fordi Halloween var lige om hjørnet, var Main Street pyntet op til årstiden med græskar og sjove spøgelser overalt.

Vi løb videre gennem Discovery Land (fremtidslandet), hvor man kunne møde R2D2 og Chewbacca fra Star Wars. Derpå gik løbet til Fantasyland, hvor vi mødte Kaptajn Klo, og man kunne få taget sit billede sammen med selveste Mary Poppins. Så løb vi til Adventureland, hvor vi måtte igennem grotter og forbi sørøverskibe til sangen: “Hey ho hey ho a Pirates Life for Me”. Endelig kom øjeblikket, jeg havde glædet mig mest til: at skulle løbe igennem det helt fantastiske Torneroseslot. Af alle de Disney-lande jeg har været i, er Torneroseslottet i Paris det smukkeste i mine øjne.

Stolte børn
img1203Så gik det rundt om hjørnet og et smut forbi Frontier-land, hvor vi mødte Woody og Jessie fra Toy Story. Man må acceptere lidt ventetid i kø, når man skal have taget billeder, men så får man rig mulighed for at snakke med andre glade løbere.

Vi var omgivet af mange andre løbere i alle aldre, og flere havde, som vi, klædt sig med Mickey-ører og kostumer fra deres favorit Disney film.

Vi mødte tre damer fra USA, hvoraf en havde fået sit startnummer i 60-års fødselsdagsgave. Hun havde løbet mange af Disney løbene i USA, blandt andet “Star Wars Half Maraton”, og det var vi alle, især min nevø, meget imponeret over.

Derpå løb vi backstage, hvor alle paradetogene er parkeret, når der ikke er optog. Nu skulle vi til Walt Disney Studio park, som ligger klods op af Disneyland Parken. Der kom vi både igennem Toy Story, Cars og Ratatoille landene. Vi mødte Spiderman, Lynet McQueen med Bumle, og fortsat var der klappende og tilråbende Disneyarbejdere og glad musik, der fik løbet til at gå så let som ingenting.

img1212Inden vi vidste af det, var vi igennem de 5 km, og vi stod nu med vores plastikmedaljer om halsen. Motivet var naturligvis Remy med kokkehue. Vi havde alle haft et fantastisk løb, og begge børn var meget stolte af deres bedrifter. Min nevø kunne godt overtales til at løbe igen, især hvis det var Star Wars-løbet.

Tidlig start på halvmarathon
Dagen efter var det tid til halvmarathon. Endnu en gang skulle man tidligt ud af fjerene for at nå startskuddet klokken 7:00. Indgangen til pladsen åbnede først klokken 6.30, så der var en del bilkø ved parkeringspladsen. Det var tydeligt, at Disneyland Paris ikke havde afholdt sådan et arrangement før, for de havde slet ikke personale eller tid nok til at få placeret alle de mange biler inden løbet. Det medførte, at en del bilister kørte ud af køen og drønede ind over parkeringspladen uden om arbejderne, for at få en plads i tide. Det var ret ubehageligt at opleve, for det virkede som om, der ikke var styr på det, og der kunne nemt været sket et uheld. Vi nåede dog at komme ind på pladsen i tide uden skader.

Så gik det rundt om hjørnet og et smut forbi Frontierland, hvor vi mødte Woody og Jessie fra Toy Story.

“Allez Danmark!” img1214
Nu viste startbanneret ikke længere Remy, men Mickey Mouse, som jo er Disneylands hovedfigur. Uden det egentlig var planlagt, kom min søster, min far og jeg i samme løbebås, så vi blev hurtigt enige om at gennemføre løbet sammen, hvis der ikke skete uheld.

Vi kom af sted i 3. startgruppe, og de første 5 km svarede stort set til børneløbet, men derefter fortsatte vi ud af Movie World af bagvejen og gennem et kvarter med kontor- og fabriks-bygninger, som hører til Disney-koncernen. Herefter ledte ruten os ud på landet, hvor de næste 6-7 km var langs veje, gader og brede stier til udkanten af en lille forstadsby med en idyllisk sø, som vi løb rundt om. Solen var nu stået op, og temperaturerne var behagelige til løb med 17-19 grader. Vi vendte tilbage mod Disneylands hoteller, og der var de ‘almindelige’ turister stået op, så der blev nu givet mange tilråb om “courage” og “allez Danmark”.

Til halvmarathon var vi alle tre i vores Danmarks-t-shirts. Lige før vi igen var i Disneyland, løb vi forbi Hotel Newport. Maritimt, elegant og med en kunstig sø og broer at løbe på. Ruten var flad og behagelig, og som børnene dagen før, ville vi tre voksne gerne have løbet længere, da vi passerede målstregen hånd i hånd.

Løbere med barnlige sjæle
Selv om Disneyland Paris endnu har noget at lære logistisk i forhold til Florida, var årets løbearrangementer i Paris en stor oplevelse for løbere med barnlige sjæle, og det er perfekt, når man kan introducere børn til løb, så det er sjovt på alle måder.

Indkvartering kan gøres på Disneylands hoteller, og vi valgte en hytte i den del, som hedder Davy Crockettland. Egen hytte med alle bekvemmeligheder og parkering. Man kan lave sin egen mad, og så er der et super badeland i samme indkvarteringsområde, og det kan benyttes gratis til alles store fornøjelse.

FAKTA
DISNEY SOM LØBSARRANGØR
I 1994 blev det første Walt Disney World Marathon afholdt i Orlando, Florida. 5.500 løbere deltog i marathonløbet. Siden da er mange flere løb kommet til, og de arrangeres alle under navnet runDisney. Indtil nu har man dog skulle til USA for at kunne snøre løbeskoene i Disneyland. Men i september 2016 fandt de første europæiske Disney-løb sted i Disneyland Paris, hvor der var sat en hel weekend af til både familieløb og halvmarathon.
Læs mere på www.run.disneylandparis.com

Artiklen er fra LøbeMagasinet #91. Bestil abonnement på LøbeMagasinet her.