I en ny undersøgelse viser forskere fra Karolinska Instituttet, at de samme mekanismer, som gør, at motion har en gavnlig effekt på hjernen, også hjælper med at bekæmpe fedme og styrke immunsystemet. Resultaterne offentliggøres i tidsskriftet Cell Metabolism og kan føre til nye lægemidler til behandling af fedme og diabetes.  I 2014 rapporterede forskere ved Karolinska Institut, at de fandt en mekanisme bag øvelsens gavnlige effekt på hjernen. Opfølgningsundersøgelser viser nu, at den samme proces også øger fedtforbrændingen og styrker immunsystemets antiinflammatoriske egenskaber.

Vi har knyttet de to dele, der er inkluderet i udtrykket “en sund sjæl i en sund krop.” Forskningen bidrager til en bedre forståelse af, hvorfor fysisk aktivitet har positive virkninger på kroppen. I det lange løb kan det bidrage til nye lægemidler til behandling af fedme eller diabetes, siger Jorge Ruas, forskningsgruppeleder ved Institut for Fysiologi og Farmakologi, Karolinska Instituttet. I det tidligere studie kunne forskerne vise, at udøvende muskler har en rensende funktion på blodet, der ligner nyrerne og leveren. Gennem motion kan musklerne omdanne stressmarkøren kynurenin til kynurensyre. Høje niveauer af kynurenin er målt i personer med depression og psykisk sygdom.

I den nye undersøgelse er forskere gået videre med at undersøge funktionen af ​​kynurensyre. Eksperimenterne blev foretaget på mus fodret med en kost med højt fedtindhold, der gjorde dem fede og gav dem forhøjet blodsukker. Forskerne fandt, at en daglig dosis på kynurensyre gjorde, at musene stoppede med at gå op i vægt og havde forbedret glukosetolerance, selvom de spiste det samme. Forklaringen var, at kynurensyren aktiverede cellereceptor GPR35, der både findes fedtceller og immunceller. I fedtceller førte det til en transformation af hvidt fedt til energiforbrændende brunt fedt, og hos immuncellerne blev de anti-inflammatoriske egenskaber øget. “Vi har vist, hvordan kynurensyre forhindrer vægtøgning på trods af overdreven energiindtagelse. Det næste skridt for os er at fortsætte med at klarlægge den komplekse kæde af interagerende molekyler, der er påvirket af kost og motion, siger Jorge Ruas.

Forskningen blev støttet af Berth von Kantzows Foundation, Diabetes Research & Fitness Foundation, Det Europæiske Forskningsråd, Erling-Persson Family Foundation, Karolinska Institutet, Knut og Alice Wallenbergs Stiftelse, Novo Nordisk Fonden, Skandia, Stichting AF Jochnick Foundation, den svenske Diabetes Association, Svenska Medicinsk Forskning (SSMF) og Det Svenske Forskningsråd.

Publikation: “Kynurensyre og GPR35 regulerer fedtvæv, energi homeostase og inflammation”, 6 februar 2018.