“Sidste tog til Boston – Marathonløbets historie” er titlen på den nye bog af forfatter og marathonløber Tonny Vorm, som tager læseren med på en rejse gennem marathonløbets historie. Læs med her om tankerne bag bogen.

Hvorfor har du valgt at skrive denne bog?
”Fordi den ikke var skrevet før. Jeg søger altid bøger om emner, der interesserer mig, og jeg fandt utallige træningsmanualer og flere gode biografier om maratonløbere, men ikke den store kulturhistoriske fortælling om fænomenet. Så den måtte jeg selv skrive.”

Hvad er det ved maraton, der fascinerer dig?
”Jeg har altid holdt meget af historier om, hvordan sport både afspejler og er med til forme vores samfund. Jørgen Leth, der kommenterer Tour de France, David Winners bog Oranje, om hollandsk totalfodbold, og dokumentarfilmen When We Were Kings for eksempel. Og den slags vrimler det med i maratonhistorien – Zátopek og socialismen, kvinderne der først for lov at løbe maraton ved OL i ’84, den østafrikanske dominans på de lange distancer og så videre. Og som motionsløber var den mytologiske distance naturligvis også en, jeg en dag selv måtte prøve kræfter med.”

Hvad kan folk forvente at få ud af Sidste tog til Boston?
”Mit mål har været at fortælle historien om, hvordan maratonløbet har udviklet sig fra noget, der var forbeholdt mere eller mindre excentriske sportsfolk til det folkelige fænomen, der i dag tiltrækker så mange motionister. Men ikke en tør fagbog. Det skulle gøres i et underholdende anslag båret af stemningsfulde reportager, historiske anekdoter og levende interview. Det håber jeg er lykkedes.”

Du har mødt en del ikoniske maratonløbere, arrangører m.v. i forbindelse med bogen. Hvilket møde har gjort størst indtryk på dig?
”Det var en stor oplevelse at træffe Ingrid Kristiansen i Oslo. Hun har været et af mine idoler. Det samme med den firedobbelte Boston- og New York-vinder Bill Rodgers, som jeg træf i USA. Og så selvfølgelig Allan Zachariasen og Jørn Lauenborg – dem og deres tid kunne jeg skrive en hel bog om.”

Hvor kan man købe bogen?
”Alle danske net-boghandler og de fleste gode boghandler.”

Tonny Vorm er forfatter, oversætter og litteraturanmelder. Han bor i Valby med sine børn og har udover ”Sidste tog til Boston” blandt andet skrevet ”Den våbenløse hær: på sporet af FC. Barcelona”, ”Sportsdirektøren: Brian Holm” samt ”Sort kaffe & hvide sokker”.

Om “Sidste tog til Boston – Marathonløbets historie”

Forfatter: Tonny Vorm
Forlag: People’s Press
Sideantal: 200
Udgivet: 18. maj 2017
Vejl. pris: 249,95