Asics 33-serien er designet med henblik på at lade alle fodens 33 led arbejde mere naturligt i forhold til traditionelle løbesko. Vi har testet 2’eren i serien, som blandt andet har til formål at sikre en god overgang til et mere naturligt løb uden følgeskader.

Den grundlæggende idé bag GEL-Lyte 33 2 er, at man får en let minimalistisk sko, som kan tages i brug med det samme – uden at man skal have et par overgangssko forinden. Den let hybridagtige sko er lavet til at tilgodese fodens naturlige bevægelsesmønster, samtidig med at den er stabiliserende nok til at man kan bruge den til mængdetræning. Skoen er godt nok primært tiltænkt konkurrenceløb og intervaltræning, men kan altså godt benyttes til den daglige træning også – især hvis du er vant til at løbe med lette sko.

2’eren landede på det danske marked for et par måneder siden, og den adskiller sig fra sin forgænger ved at have indbygget den såkaldte FluidAxis-teknologi, som ifølge Asics kan genkende løberens belastning, når foden lander til den afsætter igen.

Konkret består teknologien af dybe riller i den bløde og fleksible sål, som via designet hjælper foden med at arbejde mere ‘flydende’ og naturligt. Skoen har desuden en plastkonstruktion i midterfoden, som gør, at skoen stabiliserer og sørger for en hurtigere skridtafvikling. Interessant er det også, at sålen i Asics GEL-Lyte 33 2 – i modsætning til en udpræget minimalistsko – stadig er designet med en del støddæmpning. Tanken er, at det skal give den bedste balance mellem støddæmpning, stabilitet og respons. Og med den ekstra gel i hælen (deraf navnet) giver skoen en blød landing, især til støtte for de løbere, der lander på hælen. Den har et hældrop på 6 mm og lægger derfor samtidig op til en midt- og forfodslanding.

God blanding
I praksis fungerer skoen glimrende. Blandingen mellem både at være støddæmpende og have en god respons gør, at den ikke kræver alt for meget tilvænning, hvis du kommer fra at løbe med en ‘normal’ støddæmpende sko. I forhold til en ‘rigtig’ minimalistsko føles skoen markant mere støddæmpende og en smule mere løs – og det gør netop, at det er et godt valg for dem, der ikke ønsker eller kan tage springet fra de stabiliserede sko til naturlige sko i et hug.

En anden feature til den er overdelen, som i sit design er skabt til at være mere fleksibel, åndende og ikke mindst utroligt let. Konkret er toppen af skoen skabt i mesh, der holdes sammen af et fleksibelt mønster ovenpå. Som sådan var skoen derfor lidt for kold til det danske vintervejr, men den bliver perfekt, så snart foråret rammer landet, og du skal ud og teste formen med de hurtige ture.

Bred tåboks
Asics GEL-Lyte 33 2 er en spændende sko at have på under løbeturen. Skoen har qua sit design ikke særlig meget støtte, så hvis man døjer med en svag ankel, kræver denne naturligvis mere tilvænning, men ikke desto mindre er 33 2 en af de mest tilgængelige overgangssko til en mere naturlig løbestil, som vi har testet til dato.

Vi oplever dog, at skoen har en tåboks, der er en smule bred, men at den ellers holder størrelserne fint. Den er flot i sit design og oser af kvalitet. For os fungerede den bedst til de kortere ture, men som sådan er det et rigtig godt bud til løbere, der gerne vil ét skridt tættere på et mere naturligt løb. I testteamet var der dog bred enighed om, at GEL-Lyte 33 2 sagtens kan bruges som mængdetræningsko for de helt minimalistisk orienterede løbere.

Bedømmelse: ★★★★★☆

Asics Gel-Lyte 33 2
Vægt: 224 gram (str. 38, dame)
Hældrop: 6 mm
Vejl pris: 1.100,-
www.asics.dk


Artiklen er fra LøbeMagasinet #42. Køb magasinet her og bestil abonnement på LøbeMagasinet her.