Her er 70 fif, der kan hjælpe dig i gang – hvad enten du er begynder eller let øvet, der har brug for et ekstra skub. Det handler alt sammen om at komme godt fra start, sikre en god fremgang, passe godt på sin krop – og ikke mindst at få en god løbeoplevelse.

TRÆNING

1. Det kan ikke siges nok gange: Start langsomt op og vær tålmodig. I første omgang skal du løbe kort og langsomt og undgå at øge antal kilometer og hastighed for hurtigt. Hvis du bliver for ivrig risikerer du, at din krop siger fra. Et minuts løb og et minuts gang i et kvarter er helt fint at starte med de første dage. Derefter kan du øge længden af løb og lade pauserne blive kortere og kortere.

2. Til den lettere øvede løber er det en god idé at prøve at bruge intervaltræning. Det er en effektiv måde at øge din præstation. Princippet bag intervaltræning er, at du får pulsen op, hvilket er med til at styrke dit løb, når du løber i normalt løbetempo. Der findes mange forskellige former for intervaltræning, og det behøver ikke være en videnskab. Løb f.eks. 3×100 meter stigningsløb på din daglige rute, 4×400 meter i højt tempo med pauser imellem eller løb til den næste lygtepæl og gå hen til den næste igen. Husk altid at varme op med lidt let jogging et par kilometer inden du går i gang med intervallerne og lav altid intervallerne efter, du har løbet langt i stedet for før, da du ellers vil fyre al din energi af inden.

3. Vælg som udgangspunkt en rute, der ligger tæt på dig. Jo mere bekvemt, det er, jo større chance er der for, at du kommer ud at løbe.

4. Find et løbeprogram, som passer til dit niveau. Der findes et hav af gode programmer frit tilgængeligt på internettet – og vi kommer jævnligt med gode programmer her i magasinet også. Et program kan hjælpe dig med at få det bedste ud af dit løb uden at du selv behøver at tænke over, hvor meget du skal løbe og hvornår.

5. Før træningsdagbog. Tilmeld dig evt. et forum på nettet, hvor du kan føre dagbog over dit løb og måske sammenligne dig med andre brugere. Prøv f.eks. dailymile. com eller de nyligt oprettede danske sites arena365.com og sportzlife.com. Her kan du også få svar på konkrete spørgsmål til dit løb.

6. Det er ikke pinligt at gå. Tværtimod er det kun godt at lytte til din krop. Især hvis du stadig er nybegynder.

7. Varier din rute. Så undgår du at kede dig og gør det samtidig nemmere at sætte lidt ekstra længde på din rute, hvis du vil forbedre din præstation. Hvis du altid løber samme distance, bliver din krop vant til det og får derfor sværere ved at løbe længere.

8. Hvis du har mulighed for at løbe på grusstier, er det klart at foretrække frem for asfalt. Det hårde underlag er meget hårdt for kroppen.

9. Øv dig i at løbe hurtigere på den sidste halvdel af løbeturen. Det er bedre at løbe langsomt i starten og øge tempoet undervejs.

10. Tag dybe indåndinger og løb evt. lidt langsommere for at komme af med sidestik, men bliv ved med at løbe.

11. Hvis du ikke har tid til at løbe i hverdagen, så prøv at tage løbetøjet med på arbejde og løb hjem med dit tøj i en lille løberygsæk. Løb behøver ikke være så omstændeligt.

12. Tilgiv dig selv. Det er helt okay ikke at nå et lidt for ambitiøst mål. Det er helt naturligt at blive frustreret og have lyst til at droppe træningen, men fokuser hellere på et nyt mål og kom videre med din træning.

13. Få styrketræning med i din træning. Løb kan være hårdt for din krop, så hvis du styrker musklerne, kan du forbedre din chance for at (for) blive skadefri.

14. Hav en varieret træning. Prøv at indbygge følgende elementer: Udholdenhed, hastighed og hvile. Også løbstidspunktet kan give dig ny inspiration. Prøv at løbe en tur i skoven en smuk efterårsmorgen.