Går du og drømmer om at komme igang med at løbe, men kommer ikke lige helt i gang? Så læs med her

Forandring1. Tag et skridt af gangen
Du kan ikke ændre alt på én gang. Det er meget vigtigt at have realistiske forventninger til sig selv. Tag ét skridt ad gangen.

2. Undersøg din succesrate
Skriv dine ønsker ned og derefter fordele og ulemper ved den givne adfærdsændring. F.eks.: “Løbetræning vil give mig mere overskud, fjerne min dårlige samvittighed og gavne min sundhed betydeligt. Men jeg synes, det er hårdt at løbe, og jeg synes ikke, jeg har tid.” 

3. Bearbejd de negative ting
Hvis de negative ting overskygger de positive, er der stor risiko for at mislykkes. Bearbejd de negative ting – er det muligt at vende dem til noget positivt? F.eks.: “Den tid jeg bruger på at løbe, får jeg igen, fordi jeg er mere frisk efter løbeturen, og ja, det er hårdt i starten, men jeg vil tillade mig at starte helt stille og roligt op, så det ikke føles så slemt.” 

4. Indhent viden
Indhent viden om det, du ønsker at ændre. Søg eventuelt råd hos læge, ernæringsrådgiver, træner, fysioterapeut eller andre specialister. For eksempel: Hvordan skal du træne for at opnå det, du gerne vil – eksempelvis få bedre kondition eller gennemføre en marathon, eller hvilke ting du skal ændre i din kost.

5. Vær åben
Forbered dig selv og dine omgivelser på, at du vil forandre specifikke ting. Fortæl f.eks. at du vil undgå at spise slik og fed mad, eller at du fremover vil bruge tid på at løbe. Det er med til at holde dig til ilden, men kan også give dig støtte fra dine omgivelser: Bed dem eksempelvis om ikke at friste dig og få organiseret familielivet, så du kan få tid til at løbe osv. Måske ender din åbenhed endda med, at du får dig en trænings- eller slankemakker. 

6. Sæt dig realistiske mål
Lav realistiske og konkrete målsætninger, både på kort og lang sigt. Få evt. fagpersoner med på råd. De små sejre er vigtige for, at du holder ved. For eksempel kan det være fint at have som mål at gennemføre et 10km-løb, men den første uge er succeskriteriet måske “bare” at være fysisk aktiv en halv time fire gange. Og frem for at ville tabe sig 5kg på en måned, kan det første succeskriterium være at undgå slik og i stedet spise en vis mængde grønsager den første uge.

7. Vær struktureret
Strukturér din hverdag ved eksempelvis at afsætte faste tidspunkter til at motionere eller ved at planlægge dine indkøb, så du altid har sund mad og snacks i huset. Langtidsplanlæg – ellers vil der ofte være noget, der bliver prioriteret højere end træningen. 

8. Vent til du er klar
Gå først i gang med ændringen, når du er fuldt ud fokuseret på opgaven. Hvis du kun gør det halvt, er der stor chance for at mislykkes. Og måske vil du fremover være endnu mindre motiveret, fordi du mødte et nederlag, sidst du ville i gang.

9. Evaluér hele tiden
Justér løbende på målsætninger og forventninger, gerne sammen med en støtteperson. Det er vigtigt at have delmål for, at opgaven ikke kommer til at virke for uoverskuelig. Når du når de mindre mål, så nyd det og husk at rose dig selv – og kig så fremad mod næste mål.

10. Tro selv på det
Det er dig selv – og kun dig – der er herre i dit eget liv. Du kan ændre de ting, du gerne vil ændre. Og det er måske ikke let. Men du kan gøre det, hvis du tror på det. Men det er klart, at hvis ikke du selv tror på det, så kommer det nok heller ikke til at ske.

Artiklen er fra LøbeMagasinet #54. Køb magasinet her eller bestil abonnement her.