Det er blevet efterår, vinteren står før døren, snart er der frost på løbestierne og næsen bliver kold efter løbeturen.

Væk er de lune sommermåneder, hvor man svedende løber rundt i sit korte løbetøj. Nu er tiden kommet til at snøre trailskoene og gøre sig beskidt i skovbunden og på den måde opleve årstidernes skiften på tætteste hold.

Skulle efterårets vejr vise sig at være for surt, har vi også en godkendt undskyldning for at skippe en enkelt løbetur eller to. I slutningen af november vises en række løbefilm nemlig i Cinemateket i København, hvor Danish Adventure Film Festival (D.A.F.F.) vanen tro har hentet en række af verdens mest spektakulære adventurefilm ind på det store lærred.

Nyt i år er, at D.A.F.F. har sat hele tre løberelaterede film på programmet. Løbefilm er en svært overset genre, men vi oplever heldigvis en stigende tendens til, at løbere skildrer deres oplevelser på film.

Mest af alt er der god grund til at sætte kryds i kalenderen torsdag d. 28. november, når den første danske løbefilm i spillefilmslængde får premiere på festivalen. Ultraløberen Andreas Carlsen har det sidste års tid filmet de ultraløb, han har deltaget i – blandt andet de to legendariske løb Western States 100 Miles og Spartathlon. Det er der kommet filmen ‘ULTRA’ ud af, som naturligvis handler om at løbe ultraløb, men i lige så høj grad sætter fokus på at turde at gå ens egne veje og ikke altid følge strømmen. En inspirerende tanke, som i den grad bør give ny energi til motivationsmusklen, hvis du selv har mod på at gå nye veje med dit løb. Så gør plads i kalenderen og kom og støt op om det kæmpe stykke arbejde, Andreas og hans team har lagt i at lave filmen. Fik jeg sagt, at rygtet forlyder, at der også serveres en gratis øl bagefter?

Derudover byder festivalen på mindst to andre løbefilm. Den prisvindende ‘Unbreakable’, der giver dig mulighed for at følge opgøret mellem Hal Koerner, Geoff Roes, Anton Krupicka og Kilian Jornet – fire af verdens bedste ultraløbere til Western States 100 Miles, løbet hvor de fire hidtil ubesejrede verdensstjerner for første gang mødtes i samme løb. På festivalen vises også ‘Wild Racers’, hvor du bl.a. kan følge de danske deltagere ved et af verdens største adventure race løb i Costa Rica. Efter sigende vil der være endnu en international løbefilm med én af de bedste ultraløbere i verden på festivalens program. Dette er dog endnu ikke bekræftet, så tjek adventurefilmfestival. dk eller på facebooksiden ‘DAFF’ for flere oplysninger.

At løb egner sig til det store lærred er ikke noget nyt – især ikke når det kommer til spillefilm. I løbefilmarkivet finder vi bl.a. så tidligt som 1962 titler som ‘Loneliness of a Long-Distance Runner’ om en ung rebel, der begynder at løbe – samt én af de vel nok mest kendte løbefilm ‘Viljen til sejr’ fra 1981, som er en semi-autentisk historie om to engelske studerende, der deltog i OL i 1924. Derudover er der titler som ‘Fire on the Track’ fra 1995 om løberen Steve Prefontaine, der var med til at skabe et løbeboom i 70’ernes USA, men døde i et tragisk biluheld i en alder af kun 25 år – eller hvad med ‘Marathonmanden’ fra 1976 med Dustin Hofmann i hovedrollen som en ung studerende, der er besat af marathonløb. Der er skruet godt op for dramaet i alle de nævnte spillefilm om løb. Men med det jeg har set af årets løbefilm til filmfestivalen, kan jeg garantere, at dramaet i de mere dokumentarprægede løbefilm ikke lader de nævnte klassikere noget efter mht. spændingsniveau.

Kort sagt: Snyd ikke dig selv for en løbeoplevelse på det store lærred – og så er der jo heller ikke noget i vejen med at have løbeskoene på og løbe hjem fra biffen!

Sofie Hvitved
Chefredaktør
sofie@lobemagasinet.dk 

 

Artiklen er fra LøbeMagasinet # 40. Køb magasinet her og bestil abonnement på LøbeMagasinet her